Als mantelzorger zorg je intensief voor een naaste die een ziekte of een beperking heeft. Je kind, je vader of moeder, een ander familielid, een buurvrouw of goede vriend. Het is van belang dat je zelf ook gezond blijft. In balans. Soms is het moeilijk om die balans te bewaren. Het is bekend dat mantelzorgers vaak onbewust over hun grenzen gaan.

“Nadat ik de cursus had gevolgd, durfde ik pas mijn zoontje van acht alleen te laten met de vrijwilliger. Dat was moeilijk in het begin, maar ik heb geleerd dat ik soms iets voor mijzelf moet doen.” Saria (moeder van Mustafa)

Bij de cursus ‘De zorg de baas’ leer je stil te staan bij je eigen situatie en waar nodig veranderingen aan te brengen. Je volgt de cursus samen met andere mantelzorgers en hebt dus contact met lotgenoten. Het is één van de dingen die cursisten als pluspunt aangeven. Of je nu voor een ouder of voor een buurman zorgt: er zijn altijd overeenkomsten.

Grenzen aangeven
De mantelzorgers zetten hun eigen ervaring in om elkaar te helpen. Zij weten als geen ander dat het lastig is grenzen aan te geven, dat je gauw geneigd bent door te werken, zonder daarbij aan jezelf te denken.

Omslag in denken
Doordat je kijkt naar je eigen situatie, leer je meer afstand te nemen. Je leert kijken naar de mogelijkheden. Een belangrijk onderdeel van de cursus is dat je anders gaat denken, dat je leert hulp te vragen en dat je voor jezelf opkomt. Je krijgt daardoor meer energie.

Saria (moeder van Mustafa):
‘Nadat ik de cursus had gevolgd, durfde ik pas mijn zoontje van acht alleen te laten met de vrijwilliger. Dat was moeilijk in het begin, maar ik heb geleerd dat ik soms iets voor mijzelf moet doen.’

Inhoud cursus:

  • gevoelens (h)erkennen en grenzen leren aangeven
  • stress en ontspanning
  • kwaliteiten benutten
  • hulp en steun vragen
  • communicatie en assertiviteit

Geen kosten: 
Deelname aan de cursus is gratis.

Cursusdata
We geven de cursus zowel online als op locatie. Meer informatie over cursusdata en locaties vind je in de agenda.

Aanmelden
Vooraf aanmelden is verplicht. Je kunt je aanmelden via het online aanmeldformulier bij de activiteit in de agenda. Meer informatie of telefonisch aanmelden? Neem contact op met Markant: T 020 886 88 00 of info@markant.org.