Marjolein Baars van Stichting De Koffer gaf op 7 april 2016 een interactieve dementietraining aan de vrijwilligers van Markant die zijn ingezet bij mensen met dementie. De bijeenkomst stond vooral in het teken van ‘zelf ervaren’. In de training werd een aantal tips gegeven.

Tips:

  • Zorg voor een prettig non-verbaal contact, een rustige benadering en pas je aan bij het tempo van de ander. Het is niet zozeer belangrijk wat er allemaal wordt verteld maar wel welk gevoel de houding en benadering bij de ander oproept. Meer tips
  • Behandel en benader degene met dementie als een gelijkwaardig persoon. Wees eerlijk, oprecht en wees jezelf; de ander voelt het aan als je dat niet bent.
  • Laat de persoon met dementie in zijn waarde door mee te gaan in zijn belevingswereld.
  • Probeer, als dit mogelijk is, samen iets te doen met de persoon bij wie je als vrijwilliger bent ingezet. Op deze manier kun je mensen prikkelen, kun je andere gesprekken creëren en mensen uit de herhaling krijgen.
  • Als iemand met dementie praat over een overleden persoon of een persoon uit het verre verleden, sluit je hierbij aan en praat mee, tenzij de ander erg angstig of verdrietig wordt. Door middel van het tonen van empathie en het stellen van vragen, kun je het gesprek langzaam in een andere richting sturen.