Op 8 juni werd in het gebouw StationNRD van jongerenwerk Dock in Amsterdam Noord de nieuwe e-learning Ennujij.nl officieel gelanceerd door wethouder Zorg, Eric van der Burg. Deze e-learning is door het Expertisecentrum Mantelzorgondersteuning Amsterdam (onderdeel van Markant) ontwikkeld om jonge mantelzorgers in Amsterdam te ondersteunen en te helpen bij het vinden van een balans tussen zorgen voor zichzelf en zorgen voor een ander.

Meer dan een kwart van de Amsterdamse jongeren tussen de 12 en 25 jaar groeit op in een gezin met een ziek familielid. Dit kan bijvoorbeeld een chronisch zieke of verslaafde ouder zijn of een broertje of zusje met een beperking.

Bij Ennujij.nl worden de jongeren professioneel (online) begeleid door een psycholoog en komen ze in contact met andere jonge mantelzorgers. Het logo van Ennujij.nl werd tijdens de feestelijke bijeenkomst onthuld door Eric van der Burg. Hij deed dit samen met twee jonge mantelzorgambassadeurs en portefeuillehouder Zorg, Erna Berends van stadsdeel Noord. Stadsdeel Noord is actief bezig om het thema mantelzorg onder jongeren bespreekbaar te maken. Jongerenwerk Dock gaat vanaf volgende week met het creatieve en interactieve voorlichtingsproject ‘Jonge Mantelzorgerzz’ langs een aantal vo-scholen in Noord om zo op een laagdrempelige manier het gesprek hierover aan te kunnen gaan.

Week van de Jonge Mantelzorger

De lancering van de e-learning Ennujij.nl valt in de Week van de Jonge Mantelzorger van de gemeente Amsterdam (6 t/m 10 juni). Er vinden talkshows plaats op een aantal Amsterdamse scholen waarbij jonge mantelzorgambassadeurs in gesprek gaan met leerlingen en docenten over welke ondersteuning voor mantelzorgers nodig is op school en thuis. Tevens is de campagne van de gemeente Amsterdam #IKZORGOOKVOORMEZELF van start gegaan waarbij jongeren via de website www.ikzorgookvoormezelf.nl en op social media #IKZORGOOKVOORMEZELF handige tips kunnen krijgen over ondersteuningsmogelijkheden.

De e-learning is vanaf nu beschikbaar.