Op de Dag van de Mantelzorg, op 10 november aanstaande, neemt CentraM de individuele ondersteuning van mantelzorgers in Amsterdam-Centrum over van Markant (centrum voor mantelzorg).CentraM wil mantelzorgers zodanig ondersteunen dat zij de zorg voor hun naaste met plezier doen. We focussen daarbij op het voorkomen of tijdig signaleren van overbelasting. Samen met de mantelzorger streven we naar behoud of herstel van de balans tussen draagkracht en draaglast.

Afscheid Harry Cox

De medewerkers van CentraM worden op dit moment on the job getraind door Harry Cox, de huidige mantelzorgmakelaar, die tot juli de individuele ondersteuning verzorgde.  Tijdens de Dag van de Mantelzorg (10 november) neemt Harry afscheid. Hij draagt dan officieel het stokje over aan CentraM. Harry geeft zijn collega’s vast het volgende advies mee: “Breng met de mantelzorger in kaart wat de mantelzorger wil, hoe hij of zij het plezier om te zorgen voor een naaste op peil kan houden. Aanvullend op de professionele zorg en met oog voor de inzet van het sociaal netwerk rondom de zorgvrager én de mantelzorger. Vraag ook aan de mantelzorger: hoe gaat het met u?”

Wat we bieden: Meedenken, informatie en advies

Als mantelzorger wil je goed voor de ander zorgen, maar dat is soms ingewikkeld. CentraM biedt mantelzorgers een luisterend oor. We zetten samen zaken op een rij, denken mee en verwijzen waar nodig door. Op verschillende wijzen komen wij in contact met mantelzorgers.

  • Via een dagelijks telefonisch spreekuur (020 557 33 38) tussen 9.00 en 11.00 uur: voor advies of een afspraak voor een persoonlijk gesprek.
  • Via wekelijkse Pluspunten in onze Huizen van de Buurt (de Boomsspijker, Claverhuis, Reel en de Witte Boei). Een overzicht van waar en wanneer Pluspunten plaatsvinden, vindt u hier.
  • Via Alzheimer Trefpunten (’s avonds) in de Boomsspijker op woensdag 2 november en 7 december.
  • Via verwijzing door huisarts, wijkverpleging of vrijwilligersorganisaties.

Omdat niet elke mantelzorger zich bewust is dat hij/zij een mantelzorger is of zich liever niet met deze term wil associëren, houden we de drempel zo laag mogelijk in onze communicatie en toenadering. Naast diverse inloopmogelijkheden bemensen we, tijdens spreekuren van de Pluspunten, ook regelmatig een mantelzorgtafel in de ontmoetingsruimte van de Huizen van de Buurt.