Zaterdag 25 maart is de start van de Autismeweek. Het thema van dit jaar is: Hoe uniek ben jij? Om te laten zien hoe verschillend mensen met autisme zijn. De Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA)  wil graag een realistisch beeld geven van hoe het is om autisme te hebben met alle positieve en negatieve kanten die daarbij horen.

Autisme heeft vele uitingsvormen en de NVA werkt eraan om stereotype beelden van autisme te vervangen. “Ken je één iemand met autisme dan ken je één iemand met autisme”, zo stelt de NVA. Ofwel: geen twee mensen met autisme zijn hetzelfde. Die stereotype beelden zitten mensen met autisme in de weg. Bijvoorbeeld bij het krijgen van een diagnose, het vinden van werk, het leggen van contacten of het ontvangen van de zorg die zij nodig hebben.

In de jaarlijkse Autismeweek, die dit jaar van 25 maart tot en met 2 april is, worden er in heel het land activiteiten georganiseerd voor en over mensen met autisme. Hieronder lichten we er een paar interessante uit voor Amsterdam en online. Kijk voor het hele programma en voor meer informatie over de Autismeweek op de website van het Autismefonds

Maandag 27 maart: lezing (online)
Prof.dr. Sander Begeer, hoofdonderzoeker en oprichter van het Nederlands Autisme Register, geeft een online lezing over “Hoe uniek ben jij? Diversiteit binnen het spectrum van autisme”. Hij doet dit samen met NVA-ambassadeur Jasper Wagteveld. De lezing kun je (gratis) volgen via een livestream op maandag 27 maart van 19.00 – 20.00 uur.
Aanmelden

Van 28-31 maart: “Hoe teken je…”-challenge (online)
Een inspirerende online challenge om je te laten ervaren hoe simpel én krachtig het is om te tekenen in het contact met kinderen met autisme. Tekenen om hun aandacht te trekken én vast te houden zodat luisteren en begrijpen makkelijker wordt. Je leert hoe je simpele en herkenbare symbolen tekent van alledaagse voorwerpen en begrippen. Superhandig om vervolgens te gebruiken in de begeleiding van kinderen met autisme.
Aanmelden

Donderdag 30 maart: webinar autisme en hoogbegaafdheid (online)
Wat zijn de overeenkomsten tussen autisme en hoogbegaafdheid? En wat zijn de verschillen? Welke uitdagingen ontstaan als er de combinatie is van beiden? In deze webinar geven Hilde Cromjongh van Kolibrie Talentcoaching en Sylvia van Casteren van Unica Autismecoaching uitleg over deze combinatie en kun je vragen stellen. Online van 19.30 – 21.00 uur.
Aanmelden

Zondag 2 april: Pathé Autisme Tour Amsterdam
Mensen met autisme (16+) kunnen op zondag 2 april onder begeleiding alle stappen van een bioscoopbezoek doorlopen. Van het kopen van een ticket en parkeren tot het kopen van een hapje en een drankje en het vinden van de bioscoopzaal en -stoel. Ook wordt er een kijkje gegeven achter de schermen. Met de Autisme Tour hopen Pathé en Hidden Disablities Sunflower op een laagdrempelige wijze mensen met autisme over de drempel te helpen om zelf naar de bioscoop te kunnen gaan. De tour start om 13.00 uur en duurt ongeveer een uur. Aansluitend kijk je samen de film Dungeons & Dragons. Er is plek voor 25 deelnemers en het is gratis.
Kaarten

Zondag 2 april: Meet the voices
Nederlandse stemacteurs van animatie films/series gaan live de stemmen vertolken van hun animatiefilms. De middag wordt gepresenteerd door Jurgen Theuns, de stem van Thomas de trein. Beleef hoe het is om een een beeld tot leven te zien komen door stemmen. Het programma  begint om 15.30 uur. Om 17.15 uur is er een Meet & Greet met de voice over acteurs en om 18.00 uur is het einde. Locatie: BoomChicago. Kaarten zijn 10 euro per persoon.

Wat kan Markant betekenen voor (ouders van) kinderen met autisme?
Markant kan een vrijwilliger inzetten om ouders van kinderen met autisme af en toe te ontlasten. We trainen de vrijwilligers specifiek op het omgaan met kinderen met autisme. Vaak zijn het onze zorgstudenten die we hiervoor inzetten. Zij komen dan op afgesproken tijden thuis en gaan wat ondernemen met het kind. De invulling wordt natuurlijk afgestemd op de wensen van de ouder en het betreffende kind. De tijd die ze samen doorbrengen kan recreatief zijn, maar ook leerzaam. Zo kunnen de studenten het kind helpen om nieuwe vaardigheden te leren of ondersteunen bij het leggen van nieuwe contacten. De reacties van zowel de vrijwilligers als ouders en kinderen zijn erg positief!
Neem bij interesse contact met ons op.