Als Vrijwilliger Palliatieve Terminale Zorg (VPTZ) biedt u mensen in de laatste levensfase extra steun en aandacht. Dan kan thuis zijn of in een verpleeghuis of hospice. Vaak willen mensen de laatste levensfase doorbrengen in hun eigen vertrouwde omgeving. Daarbij is vaak meer ondersteuning nodig dan alleen de professionele zorg. Als vptz-vrijwilliger kunt u deze ondersteuning bieden. Door samen te praten of juist door stil aanwezig te zijn. Soms is het nog mogelijk om samen iets leuks te doen. Als vptz-vrijwilliger geeft u praktische zorg zoals familie, vrienden of buren die kunnen geven: aanwezig zijn, gezelschap houden of samen een activiteit ondernemen. U hoeft geen medische, verpleegkundige of huishoudelijke taken uit te voeren. De aanwezigheid van een vrijwilliger is vaak ook een steun voor de mantelzorger, die de zorg dan heel even kan loslaten.

Voordat u als vrijwilliger vptz ingezet kan worden, volgt u een intensieve basistraining. U wordt ingezet in moeilijke en verdrietige situaties. In de training leert u hoe u daarmee kunt omgaan. Voorafgaand aan de training vind eerst een kennismakingsgesprek plaats, om te bespreken of dit vrijwilligerswerk voor u geschikt is.

Download de folder

Wil u meer weten over hoe het is om vptz-vrijwilliger te zijn, lees dan onderstaande interviews:

Interview met vptz-vrijwilliger Ivo Spekman:
“Ik gun iedereen een rustige manier van sterven, waar dan ook.”

Interview met vptz-vrijwilliger Monique Rours:
“Ik weet hoe het is, het is van onschatbare waarde.”

Interview met Marianne Hageman, coördinator VPTZ Amsterdam:
“Mijn werk hangt van bijzondere mensen aan elkaar.”

Wanneer
De basistraining VPTZ beslaat 3 dagen:
Vrijdag 17 juni van 10.00 – 16.00 uur
Vrijdag 24 juni van 10.00 – 16.00 uur
Vrijdag 1 juli van 10.00 – 16.00 uur

Locatie
Amsterdam Centrum. Informatie over de locatie wordt persoonlijk aan de deelnemers gestuurd.

Meer informatie
VPTZ Amsterdam is onderdeel van Markant. Neem voor meer informatie contact op met Marianne Hageman en Barbara Batenburg, via 020 886 88 00 of vptzamsterdam@markant.org

Aanmelden
Aanmelden kan via onderstaand formulier. U wordt voorafgaand aan de training gebeld door Marianne Hageman en Barbara Batenburg voor een kennismakingsgesprek.