Wat gaat er om in het hoofd van iemand met dementie… Als je zorgt voor iemand met dementie heb je je dat vast vaak afgevraagd. Je hebt nu de kans om een unieke ervaring op te doen. Door middel van een virtual reality bril kun je ervaren hoe het voelt om met dementie te leven.

Zorgen voor iemand met dementie is een bijzondere taak. Er komt veel op je af en vaak staat je er alleen voor. Dat maakt die zorg zwaar, maar tegelijk ook heel waardevol. Voor jouw naaste, maar vaak ook voor jezelf. Fysiek, maar zeker ook emotioneel. Ervaar de verwarring, onzekerheid, desoriëntatie en andere gevoelens die mensen met dementie dagelijks ervaren. Door zelf in even in de leefwereld van iemand met dementie te stappen, ervaar je hoe ingrijpend deze ziekte is. De 360 graden simulatiefilm die je ziet door de virtual reality-bril laat je in de huid van iemand met dementie kruipen. Zo is het mogelijk te ervaren waar mensen met dementie in dagelijkse situaties tegenaan lopen en hoe de omgeving op ze reageert. 

Deze kennis helpt je om je beter in jouw naaste met dementie te kunnen verplaatsen. En te begrijpen waarom hij of zij op een bepaalde manier reageert. Dat maakt het gemakkelijker om met moeilijke situaties om te gaan, betere zorg te leveren en aan je eigen omgeving uit te leggen wat er nu echt aan de hand is. 

De Dementiebril is ontwikkeld door Into D’mentia in samenwerking met het Trimbos Instituut.

 

Dit kun je verwachten

  • Na ontvangst krijg je een instructie van 10 minuten.
  • Daarna krijg je de virtual reality Dementiebril op en start je beleving. Dit duurt 15 minuten.
  • Tot slot volgt een nagesprek van 20 minuten, om met een deskundige over je bevindingen te praten.

 

Wanneer en hoe laat
Maandag 26 september. Je schrijft je in voor een tijdslot van 45 minuten. De eerste is om 09.30 uur en de laatste om 13.15 uur.

Komt de datum niet uit? Op dinsdag 27 september hebben we tijdslots in de middag.

Waar
Buurtcentrum De Witte Boei, Kleine Wittenburgerstraat 201, 1018 LT Amsterdam.

Voor wie
Deze beleving is voor mantelzorgers die voor een naaste met dementie zorgen.

Deze beleving wordt mogelijk gemaakt door stadsdeel Centrum. Om die reden hebben mensen uit dit stadsdeel voorrang bij aanmelding, wanneer er meer aanmeldingen dan plekken zijn.

Aanmelden
Meld je aan via onderstaand formulier. Hierin geef je ook het tijdstip van je keuze aan. De beleving duurt 45 minuten. Per tijdslot kunnen 3 personen terecht voor de beleving. Heb je vragen, bel dan met Markant op (020) 886 88 00.