In deze vervolgtraining maak je kennis met de Socratische gesprekshouding en de specifieke vaardigheden die je onder andere in je vrijwilligerswerk met je maatje kunt toepassen. Door ‘goede’ vragen te stellen kun je het contact met elkaar verdiepen en helder krijgen waar het om gaat. Hierdoor kun je iemand versterken om zijn/haar eigen kennis en ervaring in te zetten.

Doel en inhoud
In deze training ontwikkel je een ‘socratische houding’. Er is aandacht voor gelijkwaardigheid in het gesprek en het voortdurend bewustzijn van de balans tussen een gepaste afstand en nabijheid. Je gaat op zoek naar een juiste balans tussen hoofd (kritisch onderzoekend) en hart (verbindend). Je leert wat bijdraagt om gemakkelijker met elkaar in gesprek te gaan (dialoogklimaat) en wat het effect van verschillende type vragen is.

Je leert onderdelen uit de ‘socratische gespreksmethode’ toe te passen:

  • Actief luisteren, inleven en openstellen voor de ander (opschorten van oordeel, advies)
  • Kennis over wat een dialoog is en hoe je dat toepast
  • Bewust worden wat er met jou en de ander gebeurt in een gesprek
  • Kritische en open vragen te stellen die gericht zijn op het verkrijgen van inzicht en zelfreflectie
  • Handvatten om te onderzoeken welke vraag er bij de ander speelt, hoe deze te verduidelijken en hoe iemand de eigen ervaring en kennis kan benutten.

Voor wie?
Deze training is bedoeld voor vrijwilligers die de basistraining hebben gevolgd en die in dit onderwerp geïnteresseerd zijn.

Wanneer
Donderdag 25 november 2021 19:00-22:00;
Donderdag 2 december 2021 19:00-22:00;
Donderdag 16 december 2021 19:00-22:00.

Studiemateriaal
Je ontvangt vooraf aan de training een hand out via de mail; handig om deze bij je te hebben tijdens de bijeenkomsten.

Certificaat van deelname
Ja

Meer informatie en aanmelden
Voor meer informatie kun je terecht op de website van de VrijwilligersAcademie Amsterdam. Je kunt je aanmelden bij je coördinator van Markant.