Ervaar wat het is om dementie te hebben. Om dementie beter te begrijpen kunt u door deze virtual reality-ervaring even in de schoenen staan van uw naaste die met deze ziekte te kampen heeft.

Het zorgen voor mensen met dementie is een bijzondere taak. Er wordt een beroep gedaan op uw empathisch vermogen en flexibiliteit. Het is vaak lastig om te doorgronden wat er allemaal gebeurt met iemand die dementie krijgt. Beleef Dementie laat gezonde mensen ervaren wat het betekent om dementie te hebben. Zo krijgt u meer begrip voor uw naaste met dementie en snapt u beter hoe hij of zij de wereld beleeft. Door het bekijken van de Into D’mentia interactieve simulatie op een virtual reality (VR)-dementie-bril beleeft u zelf wat het betekent om dementie te hebben. De simulatie is een verhaal waarin u als kijker zelf de hoofdrol heeft. In dit verhaal ontstaan ervaringen die passen bij het ziektebeeld van dementie.

Overbelasting van de mantelzorger is de voornaamste reden voor opname van mensen met dementie in verpleeg- of verzorgingstehuizen. Beleef Dementie helpt mantelzorgers met de Into D’mentia training om de zorg als minder zwaar te ervaren, waardoor mensen met dementie langer thuis kunnen wonen.

Programma

De beleving duurt circa 50 minuten. U kunt bij aanmelding het tijdvak van uw keuze opgeven. U wordt dan in dat tijdvak ingedeeld.

1. Voorgesprek
Een kort individueel informatiegesprek met een medewerker van Beleef Dementie waarin u uitleg krijgt over het verloop van de ervaring.
2. Dementiesimulatie
Vervolgens wordt bij u de VR bril opgezet. U treedt ‘uw’ huis binnen en u beleeft een dag uit het leven van iemand met dementie. Deze ervaring zal zo’n 15 minuten in beslag nemen. Vanzelfsprekend is er altijd een begeleider in de buurt.
3. Nagesprek
Na afloop van de ervaring vindt een nagesprek plaats. De begeleider van Beleef Dementie bespreekt met u hoe u de dementiesimulatie heeft beleefd, welke ervaringen u heeft opgedaan en welke gevoelens bij u boven kwamen. Dit gesprek duurt zo’n 15 minuten.

Voor wie:
Mantelzorgers uit Amsterdam, Diemen, Duivendrecht en Weesp die zorgen voor een naaste met dementie.
Voor deze beleving is iedereen welkom. Bij grote belangstelling hebben mantelzorgers uit stadsdeel Centrum voorrang, omdat deze training mogelijk is gemaakt door stadsdeel Centrum.

Wanneer:
Woensdag 20 april. Het duurt ongeveer 50 minuten. U kunt kiezen uit 4 tijdvakken tussen 9.00 en 17.00 uur. Binnen het tijdvak van uw keuze wordt uw afspraak ingepland.

Waar:
Van Limmikhof, Nieuwe Keizersgracht 1A, Amsterdam-Centrum.

Kosten:
Deelname is gratis.

Aanmelden:
U kunt zich aanmelden via onderstaand formulier.
Heeft u nog vragen? Mail dan naar info@markant.org of bel ons op 020 – 886 88 00.

 

Oeps! We konden je formulier niet vinden.