Als we het over eenzaamheid hebben, gaat het vaak over emotionele en sociale eenzaamheid. Preventie en bestrijding staan vaak centraal in beleid. Maar wat is eenzaamheid eigenlijk? Slob definieert het als ‘het droevige gevoel dat je krijgt wanneer je een tekort aan verbondenheid ervaart.’ We kunnen dit alleen ervaren doordat we zelfreflectie, voorstellingsvermogen en een verlangen naar iets anders bezitten.

Eenzaamheid hoort bij het menselijk leven en heeft dus ook een existentiële dimensie, die vaak onderbelicht is. In deze masterclass gaan we juist daarover in gesprek. Hoe komen we in contact met ons vermogen tot eenzaamheid? En hoe ontwikkelen we de moed om bij de ander te kunnen blijven in diens gevoel van eenzaamheid, terwijl we zelf meetrillen?

Over de master
Marjan Slob is essayist, columnist en filosoof en werkt o.a. voor het Rathenau Instituut en de WRR. Ze schreef een boek over eenzaamheid en identiteit (De lege hemel: over eenzaamheid). Lees hier het interview in Trouw en een artikel in de Volkskrant.
Met haar boek Hersenbeest won ze in 2017 de Socrateswisselbeker. De prijs voor het meest urgente, oorspronkelijke en prikkelende Nederlandstalige filosofieboek.

Hoe werkt het?
We werken met het video conferencing systeem Zoom. Voorafgaande aan de masterclass ontvang je instructie hoe je Zoom kunt installeren op je computer, laptop of tablet. Voor de online bijeenkomst ontvang je een uitnodiging met link.

Voorwaarde om mee te doen aan een online bijeenkomst, is dat je met zowel beeld als geluid aanwezig bent. Als je een van de twee of beiden niet hebt, kun je helaas niet mee doen. Het helpt om dit te testen van te voren en zorg dat je er ruim op tijd bent.

Voor wie?
Deze masterclass is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in dit onderwerp.

Tijdsinvestering
2 uur

Trainingsmateriaal
nvt

Certificaat van deelname
nvt

Meer informatie en aanmelden
Voor meer informatie kun je terecht op de website van de Vrijwilligers Academie Amsterdam Je kunt je aanmelden bij je coördinator van Markant.