Als mantelzorgende ben je gewend om voor iemand anders te zorgen. Rustmomenten zijn vaak schaars en overbelasting kan op de loer liggen. Het is daarom belangrijk dat je goed voor jezelf blijft zorgen.

Op veel omstandigheden heb je geen invloed. Waar je wel invloed op hebt, is hoe je met situaties omgaat. Rust nemen en bewust worden hoe je je voelt, versterkt je zelfregie en je kracht. Dit gebeurt niet in een keer. Wel kunnen je dit versterken door Mindfulness te beoefenen. 

Omdat we zien dat steeds meer mensen die voor een naaste zorgen het zwaar hebben, geven we een training Mindfulness. 

Mindfulness betekent ‘het bewust aandacht geven aan het huidige moment, zonder hierover te oordelen’. Door helemaal te focussen op je eigen gedachten, gevoelens, lichaam en omgeving, leer je om (negatieve) gedachten en gevoelens te beschouwen als voorbijgaande gebeurtenissen in plaats van feiten. Op die manier kun je daar gemakkelijker afstand van nemen. Het is geen zweverig spiritueel gedoe, maar een aandachttraining, waarbij je leert om de aandacht te vestigen op het huidige moment. Dat werkt ontstressend en geeft rust in je hoofd. 

Wat gaan we doen
Na een korte kennismakingsronde krijg je uitleg over de oefening. Daarna passen we deze toe. Er komt dus theorie en informatie aan bod en je krijgt de gelegenheid om deze vaardigheid te beoefenen. Na de oefening hebben we een korte nabespreking en daarna ronden we af. De oefening kun je gedurende de week dagelijks zelf toepassen.  

Je hoeft geen ervaring te hebben met Mindfulness. De oefening kan je zittend of liggend doen. Wel belangrijk dat je tijdens dit uur niet gestoord wordt. 

“Het is een pittige situatie met mijn moeder. Ik ben zo blij dat ik hier kon komen. Ik ben in een rollercoaster terecht gekomen. Hier kom even tot rust.” 

Voor wie
Voor iedereen die zich in dit verhaal herkent en in Amsterdam-Centrum woont, of voor iemand zorgt die in Amsterdam-Centrum woont.

Wanneer
Woensdag 26 april van 14.00 tot 15.30 uur

Waar
Huis van de Tijd, Nieuwe Herengracht 20, 1018 DP Amsterdam.

Aanmelden
Meedoen kost niets. Je kunt je aanmelden via onderstaand formulier.