Werk jij met kinderen of jongeren? Doe mee met de online training over opgroeien met zorg. In 2 uur nemen wij je mee in de wereld van kinderen en jongeren die opgroeien met zorg of ziekte in het gezin. Zij worden ook wel jonge mantelzorgers genoemd. Ontdek hoe jij er voor hen kan zijn!

De volgende onderwerpen komen aan bod:

  • Verhalen van kinderen en jongeren die opgroeien met zorg: welke impact heeft dat op hun dagelijkse leven?
  • Hoe ga je in gesprek?
  • Regelingen en ondersteuningsmogelijkheden voor jonge mantelzorgers.

De training wordt verzorgd door Tessa Rademaker,  projectmedewerker jonge mantelzorgers van Markant.

Voor iedereen die werkt met jeugd en jongeren
Deze training is voor iedereen die in Amsterdam werkt met kinderen en jongeren: jeugd- en jongerenwerkers, OKT-medewerkers, maatschappelijk werkers etc.

2 uurtjes op de laptop 
Dit is een online bijeenkomst via Zoom, op dinsdag 5 april 2022, van 10.00 tot 12.00 uur.  Deelname is kosteloos. Het is belangrijk om je vooraf aan te melden, zodat wij je tijdig de link kunnen sturen voor de bijeenkomst. Aanmelden kan met het formulier onderaan deze pagina of telefonisch (Markant 020 886 88 00).

“Door het bespreekbaar te maken, zorg je ervoor dat het
voor kinderen en jongeren makkelijker wordt
om hulp te zoeken als dat nodig is.”
Tessa Rademaker,  Markant 

Opgroeien met zorg

In Amsterdam heeft 1 op de 4 jongeren te maken met zorg en ziekte in het gezin. Bijvoorbeeld omdat ze een ouder hebben die chronisch ziek is, of een broertje of zusje met een beperking. Of er is sprake van psychische problemen of een verslaving. In de training gaan we in op de mooie en minder mooie kanten van opgroeien met zorg.

Erover praten is belangrijk
In elk onderzoek komt naar voren dat erover praten jongeren oplucht, en dat het hen bekrachtigt. Ze voelen zich gezien en erkend in hun rol als jonge mantelzorger. Dat geeft hen extra kracht. Daarom geven we je in deze training tips over hoe je hierover met jongeren kan praten. En je krijgt een gesprekswijzer mee!

Soms is extra hulp nodig
Soms wordt de situatie de jonge mantelzorger teveel. En lukt het steeds moeilijker om zorgtaken te combineren met school of neemt de stress toe.
Dan is het belangrijk dat je weet welke hulp er is, zodat je jongeren daarnaar kunt verwijzen.

Accreditatiepunten
Jeugd- en gezinsprofessionals kunnen accreditatiepunten verkrijgen voor een combinatie van verschillende trainingen van Markant over jonge mantelzorgers. Meer informatie vind je hier.