Vrijdag 2 september 2022 begint het Psychiatrie café weer live na de zomerstop. Het eerste live café vindt plaats op IJburg. Het thema is dit keer het boeiende, maar ook tragische onderwerp borderline. Voorafgaand aan het café kun je voor een kleine bijdrage een maaltijd nuttigen.

Borderline is een persoonlijkheidsstoornis die bij zo’n 100.000 mensen in Nederland is vastgesteld, waarvan evenveel vrouwen als mannen. Deze aandoening heeft grote gevolgen voor diegene die hieraan lijdt, maar kan ook een enorme impact hebben op relaties, familie en naasten. Doordat relaties die dichtbij staan vaak getest worden op hun stevigheid, veiligheid en stabiliteit is de omgeving onderworpen aan de vele wisselende emoties, die bij boosheid heftige vormen kunnen aannemen. Door veel te lezen over dit onderwerp kan het begrip en inzicht groeien. Dit inzicht kan zowel de persoon als de omgeving helpen om hiermee om te gaan. Vandaar dat het psychiatrie café hier bijzondere aandacht aan wil geven.

De ‘borderliner’ als vastomlijnde aandoening bestaat niet en kent lichte tot zware uitingsvormen. Er zijn vaak wel overeenkomstigheden in de gedragskenmerken te vinden die uiteindelijk deze stoornis samenvatten. Relaties zijn vaak kortstondig en snel wisselend, werk is moeilijk te behouden, men heeft veel last van een steeds veranderend zelfbeeld, een grote angst om verlaten te worden, men vertoont impulsief gedrag, heeft last van woede-uitbarstingen, zelfverminking, geld verspillen, middelen misbruik zoals drank of drugs, roekeloos rijden, eetstoornissen of suïcide. Het kan soms erfelijk zijn ontstaan, maar het kan ook ontwikkeld worden door trauma in de vroege jeugd en kan soms met het ouder worden verminderen of zelfs verdwijnen. Tegenwoordig zijn er therapieën die een goede uitwerking hebben op de problematiek, zoals dialectische gedragstherapie, schematherapie en sociale vaardigheidstraining, vaak in combinatie met medicatie gericht op het onderdrukken van psychose en angst.

Er komen 2 deze avond gastsprekers via Stichting Borderline. Zij zullen uitgebreid ingaan op de vragen van de bezoekers en zullen het onderwerp verder belichten en uitdiepen.

Wanneer  vrijdag 2 september van 19.00 tot 21.00 uur

Waar  Ed Pelsterpark 8, 1087 EJ te Amsterdam.

Maaltijd   Voorafgaand kun je vanaf 17.30 binnenlopen en om 18.00 uur aansluiten voor de maaltijd (3,50 euro, van tevoren graag aanmelden).

Aanmelden  kan via ikdoemee@deregenboog.org of bel tussen 13.00 en 16.00 uur naar het secretariaat van de Regenboog groep: 020-5317600