De training Psychiatrie en Contact werkt vanuit centrale thema’s als depressie, angst of zoals nu, psychose.

Doelstellingen en inhoud
In deze training richten we ons op het centrale thema psychose. Het doel is inzicht en begrip te verschaffen voor de ervaringen van mensen die worstelen met een psychose. Ook onderzoeken we met elkaar hoe we de ander – die zich vaak onbegrepen voelt – in contact kunnen helpen.

We vermijden gangbare sociaal en medische wetenschappelijke oordelen, zodat we ruimte kunnen maken voor de echte ervaring van contact met de persoon met psychotische ervaringen. Ook bespreken we de beperkte contactruimte die mensen met psychotische ervaringen ervaren. Wat betekent de krimpende contactruimte voor de ander? En hoe ga je als vrijwilliger om met het anders zijn van je buddy?

Door bijzondere ervaringen en frequente gevolgen zoals uitsluiting en afwijzing op persoonlijke basis of door de samenleving te bespreken, leer je hoe je je contact met iemand met psychotische ervaringen kunt verbeteren. Door middel van gespreksoefeningen onderzoeken we hoe je om kunt gaan met gevoelens als machteloosheid en andere emoties die voortkomen uit het contact met de ander.

De training wordt begeleid door Eddy Wolthuis, een ervaringsdeskundige trainer en Herman Pasveer, een trainer met ervaring.

Voor wie?
Deze training is voor vrijwilligers die een van onze basistrainingen Ondersteunend Vrijwilligerswerk of Vrijwilligerscoaching hebben gevolgd en interesse hebben in dit onderwerp.

Tijdsinvestering
3 uur

Certificaat van deelname
Ja

Meer informatie en aanmelden
Voor meer informatie kun je terecht op de website van de VrijwilligersAcademie Amsterdam. Je kunt je aanmelden bij je coördinator van Markant.