De trainingen Psychiatrie en contact werken vanuit een thema zoals depressie, angst of zoals deze keer, over psychose.

Doel en inhoud
In deze training staat de psychose centraal. De trainer en de ervaringsdeskundige co-trainer willen met de cursisten inzicht in en begrip voor de ervaringen van mensen die met psychotische belevingen worstelen, verkrijgen. Ook onderzoeken we met elkaar hoe we deze ander – die zich onbegrepen voelt – kunnen helpen in het contact.

In de training lopen we met een wijde boog om de oordelen van de maatschappij en medische wetenschap heen. Om ruimte te maken voor de ervaring van het contact met de ander met psychotische belevingen. We gaan in op de beperkte ruimte voor contact die mensen met psychotische belevingen in de regel ervaren. Wat betekent die krimpende contactruimte voor de ander? En hoe ga je als vrijwilliger met het ‘anders zijn’ van je maatje om?

Door in gesprek te gaan over de bijzondere ervaringen, de uitsluiting en afwijzing die hiervan vaak het gevolg zijn – in persoonlijke relaties en in de maatschappij – leer je beter in contact te zijn met iemand met psychotische ervaringen. Door gespreksoefeningen onderzoeken we hoe je om kunt gaan met gevoelens van machteloosheid en andere emoties die ontstaan in het contact met de ander.

De training wordt verzorgd door Eddy Wolthuis en Herman Pasveer. Eddy is een
ervaringsdeskundig co-trainer en Herman een trainer met veel ervaring.

Voor wie?
Deze vervolgtraining is bedoeld voor vrijwilligers die al een basistraining hebben gevolgd en die geïnteresseerd zijn in dit onderwerp.

Tijdsinvestering
3 uur

Studiemateriaal
Aan het einde van de training ontvang je een map met trainingsmateriaal.

Aantal plaatsen
De training biedt plaats aan maximaal 13 deelnemers.

Certificaat van deelname
Ja

Aanmelden en informatie
Je kunt je via je coördinator van Markant aanmelden. Meer informatie vind je op de website van de Vrijwilligersacademie.