Voor wie zorg jij? Zo op het oog een normale vraag, maar de meeste jongeren zullen de vraag niet snappen. Jij wel. Want jij bent 1 op de 4 jongeren die opgroeit met zorg thuis. 

Het lijkt misschien vanzelfsprekend dat je zorgt dat je vader op tijd zijn medicijnen inneemt, je jouw broertje ’s morgens naar de dagbesteding brengt, of elke dag moet koken omdat het je moeder niet lukt. Maar zo vanzelfsprekend is het niet. Waarschijnlijk loop je door het zorgen, zelf rond met zorgen. Daardoor kun je je misschien minder goed concentreren op school. En heb je minder tot geen tijd om leuke dingen met je vrienden te doen of gewoon een dagje te chillen in het park.  

Dat je dag en nacht klaar staat voor een familielid met een ziekte, beperking of verslaving, mag gezien worden. Jij mag gezien worden. Het is tijd dat je – naast de zorg voor de ander – ook goed zorgt voor jezelf. En nu jij! 

Doe mee met de Zorg voor jezelf-training

We hebben een training voor jongeren die opgroeien met een ouder, broer of zus of goede vriend die ziek is of een beperking heeft. En die voor hen zorgen of zich zorgen maken over hen. Dus voor gasten zoals jij. 

We komen 5x bij elkaar in deze training. Je hoeft niets voor te bereiden of te doen. Gewoon zorgen dat je aanwezig bent en kunt zijn. De meetings zijn altijd aan het einde van de dag, van 17.00 tot 19.00 uur. Maak je geen zorgen over je rammelende maag, want wij zorgen voor pizza. 

Zo ziet het programma eruit

1e meeting: introductie, elkaar leren kennen
2e meeting: hoe ga je om met vervelende gedachten?
3e meeting: hoe voel jij je en wat zou je daaraan willen veranderen?
4e meeting: wat vind jij belangrijk in je leven, waar ben je goed in?
5e meeting: waar zou je hulp bij willen en hoe kun je dat regelen?

Tot slot is er na een paar weken nog een terugkom-meeting, waarop we met elkaar bespreken hoe het je sinds de training is vergaan.

Waarom zou je meedoen?

  • Door mee te doen, voel je je gesteund en krijg je meer inzicht in je situatie. 
  • Je leert andere jongeren kennen die in dezelfde situatie als jij zitten. Je kunt je ervaringen delen en leren van elkaars tips en tricks. 
  • Je krijgt beter op een rijtje hoe jouw leven eruit ziet en wat je daaraan kunt en wilt veranderen. 
  • Je leert jezelf beter kennen en leert veerkrachtiger te worden, waardoor je de situatie thuis beter kunt handelen. 
  • Je leert hoe je hulp kunt vragen en accepteren. 
  • Na de training kun je beter met je thuissituatie omgaan. 

Voor wie

Jongeren van pakweg 15-20 jaar die opgroeien met zorg voor hun vader, moeder, broer, zus, ander familielid of goede vriend. Je woont in Amsterdam, degene voor wie je zorgt woont in Amsterdam of je gaat in Amsterdam naar school of werk.

Wil je wel hulp en steun, maar zie je deze training niet zitten? Neem dan toch contact op. We hebben ook 1-op-1 coaching voor jonge zorgers in het En nu jij!-programma. 

Ben je iets ouder? Neem dan toch contact op. Misschien pas je toch in de groep, of starten we een groep voor jongeren van 20-25 jaar. 

Wanneer

De training bestaat uit 5 bijeenkomsten.
De eerste meeting is op donderdag 6 oktober.
De volgende 4 donderdagen zijn 13 en 27 oktober, 3 en 10 november.
De tijden zijn elke donderdag van 17.00 tot 19.00 uur (inclusief pizza). 

Waar

In hartje Amsterdam, Zwanenburgwal 206. 

Doe je mee?

Foto Tessa Rademaker

App of bel Tessa Rademaker: 06 42 22 40 51  

Mailen kan ook: trademaker@markant.org 

 

Kijk ook eens op de website van En nu jij! voor meer informatie.