jmz_oostDe derde editie van de Week van de Jonge Mantelzorger is afgesloten. Tijdens deze week maakte Markant samen met YoungWorks het onderwerp ‘mantelzorg’ bespreekbaar op verschillende scholen in Amsterdam. En dat is keihard nodig, want bijna 1 op de 2 jongeren is mantelzorger in Amsterdam. Het doel van de week is meer erkenning, herkenning en begrip voor jonge mantelzorgers te creëren.

Maar liefst acht Amsterdamse scholen voor voortgezet en middelbaar onderwijs hebben dit jaar mee gedaan aan de Week van de Jonge Mantelzorger. Dit waren ROC TOP De Donge, MBO College West, MBO Brood en Banket, MBO College Noord, Damstede, Zuiderlicht College, Havo de Hof en Wibautcollege Vlaardingenlaan.

Ruim 850 leerlingen en docenten van deze scholen zijn onder leiding van Winfried Baijens en Roxanne Hehakaije in gesprek gegaan over de vraag: “Hoe kun je als omgeving de jongeren ondersteunen in het combineren van school- en zorgtaken?” Leerlingen bedachten gezamenlijk oplossingen hiervoor.

Het advies van jonge mantelzorgambassadeur Naomi is:

“Je moet je niet schamen! Er over praten helpt dan merk je dat er mensen zijn die je willen helpen.”

Alle 8 scholen tekende aan het einde van de bijeenkomst het convenant, waarmee zij aangeven een ‘mantelzorgvriendelijk’ klimaat binnen het onderwijs belangrijk te vinden.