Het wordt de komende dagen erg warm. Dit geldt vanaf woensdag 10 augustus 2022 voor alle provincies en houdt waarschijnlijk aan tot na het weekend. Daarom heeft het RIVM samen met het KNMI besloten om het Nationaal Hitteplan te activeren voor het gehele land.

Wie lopen er risico?
Voor veel mensen is een zonnige zomerperiode de tijd om te genieten. Maar voor een aantal risicogroepen is deze hitte een risico voor hun gezondheid.Wat te doen bij hitte

Groepen die risico lopen zijn:

  • Ouderen;
  • Jonge kinderen;
  • Mensen met overgewicht;
  • Chronisch zieken;
  • Daklozen;
  • Gebruikers van specifieke geneesmiddelen, alcohol of drugs;
  • Mensen die geen sociaal netwerk hebben.

Wat zijn klachten van hitte?
Warm weer kan leiden tot klachten zoals vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid en hoofdpijn. In ernstige situaties kan kramp, misselijkheid, uitputting, flauwte en bewusteloosheid optreden vanwege uitdroging.

Hitte in de stad
Tijdens een periode met erg heet weer is het in de stad nóg warmer dan daarbuiten. De stad houdt namelijk beter warmte vast. Dat komt bijvoorbeeld omdat het in de stad vaak minder hard waait en er veel steen is, waardoor warmte makkelijker wordt vastgehouden. Het kan in stad tot wel 8 graden warmer worden dan op het platteland. Maar ook ín de stad zien we verschillen. Boven water of bij groen is het veel koeler. Een goede reden om tijdens hete dagen lekker in het park te gaan zitten met een flesje water.

Wat kun je voor jezelf en anderen doen om risico’s en ongemak tijdens hitte te beperken?
Let op de volgende punten. Blijf daarbij letten op maatregelen om verspreiding van Corona te voorkomen, dus test bij klachten en blijf thuis bij een positieve test.

Drink voldoende:
Zorg ervoor dat je voldoende drinkt, ook als je geen dorst hebt. Je drinkt te weinig als je minder plast dan normaal of als de urine donker van kleur is.
Bedenk dat je ook ongemerkt veel vocht verliest door zweten. Gebruik niet te veel alcohol.
Tip: Zorg dat je altijd een flesje water bij de hand hebt, zeker als je naar buiten gaat of met de auto op pad gaat.

Hou jezelf koel:
Draag dunne kleding. Blijf in de schaduw en doe het in de middag (tussen 12 en 16 uur) wat rustiger aan.
Tip: Maak gebruik van de koelere ochtend en avond voor je boodschappen of wandeling. Neem een (voeten)bad of douche. Zoek verkoeling onder een boom of bij water en slaap op een koele plek in huis en niet onder een te warme deken.

Hou je woning koel:
Gebruik zonwering, ventilator of airconditioning. Zorg voor continue ventilatie door ventilatieroosters open te houden. Hou ramen en deuren dicht zodra het buiten warmer is dan binnen. Het is nog niet bekend of ventilatoren en mobiele airco’s in gemeenschappelijke ruimten de besmetting met corona vergroten. Gebruik ventilatoren of mobiele airco’s daarom alleen in gemeenschappelijke ruimten als er geen andere verkoeling mogelijk is. Let erop dat de luchtstroom van een ventilator of mobiele airco niet direct gericht is op personen.
Tip: Zorg voor extra frisse lucht door het openen van ramen en/of deuren op tijdstippen dat het buiten koeler is, zoals ‘s avonds, ‘s nachts en ‘s ochtends.

Zorg voor elkaar:
Let bij warm weer extra op mensen in je omgeving die misschien hulp kunnen gebruiken. Dat geldt des te meer tijdens de vakantieperiode, wanneer familieleden en verzorgenden weg kunnen zijn.
Tip: Help op tijd bij maatregelen tegen hitte als iemand dat zelf niet kan.

Actuele informatie over het weer vind u op de site van het KNMI
http://www.knmi.nl

Heb je vragen?
Heb je vragen over je gezondheid of het gebruik van medicijnen tijdens hitte? Neem contact op met je huisarts of apotheek.

Meer praktische hittetips en extra informatie zijn te vinden op de website van de GGD Amsterdam: ggd.amsterdam.nl/hitte .