We beginnen het nieuwe schooljaar 2018/2019 met een nieuw gezicht bij ‘En nu jij!’: Anne Stam zal dit najaar de jongeren van 10 tot 25 jaar begeleiden die aangemeld worden voor ‘En nu jij!’, de online cursus voor jonge mantelzorgers.

Anne Stam is psychosociaal therapeut en heeft ruime ervaring in hulpverlening aan jongeren en gezinnen. “Opgroeien met een ziek familielid hoeft niet problematisch te zijn”, vertelt ze. “Het is ook fijn om voor iemand te zorgen. Maar het kan doorslaan, waardoor de jongere geen aandacht meer heeft voor zichzelf, zich onvoldoende kan concentreren op school, of niet meer bezig kan zijn met andere dingen die voor de ontwikkeling van belang zijn.”

Opgroeien met een ziek familielid
‘En nu jij!’
is speciaal ontwikkeld voor jongeren van 10 tot 25 jaar die opgroeien met een ziek familielid. Tijdens de online cursus maakt de jongere opdrachten onder begeleiding van de coach. Daardoor ontdekt de jongere wat hij/zij aankan, wat hij/zij moeilijk vindt en wat juist prettig.

Hoe voel jíj je?
‘En nu jij!’ is een plek waar het even over henzelf gaat. Anne Stam: “Stil
staan bij vragen als ‘Hoe voel jíj je? En wie is er voor jou?’ is zo belangrijk. Vaak genoeg zie je bij kinderen en jongeren die opgroeien met een ziek familielid dat ze bijna als vanzelf hun eigen emoties aan de kant zetten ten behoeve van de ander. Ook schuldgevoel en schaamte kunnen meespelen. Dan is het belangrijk om oprechte interesse te tonen in hoe het de jongere zelf gaat. En daarover in gesprek te blijven.”

Meer weten?
Bel of mail Anne Stam: T 06  24 90 19 64 (wo/vrij) of anstam@markant.org.