De vrijwilligers palliatieve terminale zorg van Markant kregen onlangs een workshop massage van een erkende ontspanningsmasseuse.
Vrijwilligercoördinator Lia van Dam: “Massage is niet alleen een methode om iemand te laten ontspannen maar ook een goede manier om contact te maken, met name met mensen die verminderd of niet in staat zijn verbaal te communiceren. Ook bij mensen die volledig  rolstoelafhankelijk zijn, kun je het bewustzijn en voelen van het eigen lichaam bevorderen met massage.

Na het inleidende gesprek over de technieken, voorbereidingen en houding, mochten we in tweetallen aan de slag. Achtereenvolgens hebben we elkaars voeten, handen en hoofd gemasseerd.  Mooi om te ervaren hoe de rust als het ware bezit van je neemt  en hoe het onderlinge contact door middel van massage verandert. Overigens hebben we toch vooral ook erg gelachen!!
Met de opgedane kennis en ervaring hebben we ons arsenaal aan communicatiemogelijkheden  uitgebreid met de meest basale maar misschien wel de meest veronachtzaamde methode van contact maken…..

Ben je vrijwilliger van Markant en wil je meer informatie of heb je ook interesse in deze workshop?  Laat het ons weten via info@markant.org