Brain Ramautarsing is 55 jaar oud. Hij heeft 25 jaar in Almere gewoond en in juni 2021 verhuist naar Diemen. In oktober gaat hij terug naar Almere. Brain heeft 28 jaar op de afdeling burgerzaken gewerkt in Amsterdam en sinds januari 2015 in Almere waar hij nog werkt als BRPspecialist. Brain is getrouwd, heeft twee kinderen en vier kleinkinderen. Maar met zijn moeder heeft hij er een groot kindje bij. Brain heeft de cursus De zorg de baas van Markant gevolgd. Een cursus die mantelzorgers helpt om in balans te blijven en ook goed voor zichzelf te blijven zorgen.

Mantelzorger Brain RamautarsingWaarom heb je meegedaan met de cursus De zorg de baas van Markant?
“Mijn moeder is na haar 2e corona vaccinatie vergeetachtig geworden, haar kortetermijngeheugen is weg. Daarvoor ging het goed. Een paar weken geleden heeft ze van de huisarts te horen gekregen dat ze beginnend dementie heeft. Ze vecht er enorm tegen. Vorig jaar ben ik van Almere naar Diemen verhuisd om zo veel mogelijk voor haar te kunnen zorgen. De afgelopen twee jaar waren zwaar vanwege Covid. Ik moest thuis werken omdat ik astmatisch ben en last heb van de luchtwegen. Ik werkte altijd bij mijn moeder thuis. Mijn moeder komt zelf uit de zorg en ik vond dat ze van de huisarts de diagnose dementie moest horen, niet van mij. Ik had al een tijdje het gevoel en kon het moeilijk accepteren. Ik voelde me niet gesteund vanuit mijn gezin, niet vanuit mijn familie. Ik had het gevoel dat ik er alleen voor stond. Ik wist niet hoe ik ermee moest omgaan. Toen zag ik een advertentie in de krant in Diemen over een cursus De zorg de baas van Markant. En heb ik me opgegeven.”

Wat heb je van de cursus geleerd?
“Ik heb tools gekregen hoe ik met de situatie kan omgaan. De knop moest om, ik moest anders denken, mijn grenzen bepalen, voor mezelf zorgen. En uiteindelijk toch voor mezelf kiezen. Ik heb contact gelegd met andere mantelzorgers en ervaringen uitgewisseld hoe zij het doen. Mijn moeder kon erg naar doen, ze was een compleet ander mens, dat begreep ik niet. Nu kan ik daar beter mee omgaan. Ik heb rust gevonden, ik heb het geaccepteerd. En ik heb contact met een casemanager dementie voor begeleiding en ondersteuning.”

Hoe gaat het nu met je?
“Het gaat wel goed met mij. Ik heb veel aan de cursus gehad. De acceptatie voor de situatie van mijn moeder is er nu wel. Dat komt door met de groep over de situatie te praten. Het wordt niet meer beter, dat gevoel heb ik lange tijd onderdrukt. Voorheen ging ik ieder dag naar mijn moeder. Nu om de dag. Ik zorg dat er voor haar wordt gekookt en ga een half uurtje met haar wandelen. Ze denkt dat ze zelf de was nog doet, maar dat doe ik. Voorheen ging ik een hele dag, nu maximaal twee tot drie uurtjes. Dat vind ik soms best sneu en verdrietig. Afgelopen jaar raakte ik in een burn-out. Ik zag het niet meer zitten. Nu weet ik hoe ik beter voor mezelf kan zorgen, dat moest echt anders.”

Wat vond je van de groep?
“Ik was de jongste van de groep. Andere deelnemers wonen samen met hun partner en worden er 24 uur per dag mee geconfronteerd. Dat is voor mij anders. Maar ik kon goed mijn verhaal kwijt en we hebben veel van elkaar geleerd. Binnenkort hebben we een terugkomdag, daar wil ik graag bij zijn. Ik wil de groep graag weer zien. We hadden een goede klik samen en we snapten elkaar.”

Zou je anderen de cursus aanraden?
“Absoluut! Het geeft je tools en het geeft rust. Ik vertel het al mijn kennissen, ik vind het echt uniek.”

Hoe ga je nu verder?
“Binnenkort verhuis ik weer terug naar Almere. Dat vind ik lastig, maar het is ook goed. Ik ga kijken of mijn moeder hulp in huis kan krijgen. Ik heb haar altijd erg verwend en zal altijd voor haar blijven zorgen.”

Ben jij ook een mantelzorger?
Zorg jij ook intensief voor een naaste met een (chronische) ziekte of beperking? Je vader of moeder, zoon of dochter, buurman of buurvrouw? En wil je de balans (terug)vinden tussen zorgen voor de ander en zorgen voor jezelf? Doe mee aan de cursus De zorg de baas.  Op maandag 14 november start er weer een nieuwe groep.
Komt deze dag je niet goed uit? In 2023 organiseren wij deze cursus weer. Kijk in onze agenda voor data en locaties. Of neem contact op met Markant voor informatie en advies of de inzet van een vrijwilliger. Bel 020 886 88 00 of mail naar info@markant.org