In deze periode stromen zo’n 100 tot 120 studenten binnen bij Markant. Waar komen ze vandaan? En wat gaan zij allemaal doen bij Markant? Je leest er alles over in dit interview met Elsemieke Koole, coördinator vrijwilligerswerk bij Markant.

“In deze periode zijn wij druk bezig nieuwe hbo en mbo studenten te koppelen aan mantelzorgers. Dit zijn 1e en 2e jaarstudenten hbo van de HvA en InHolland, maar ook 2e en 3e jaarstudenten mbo van het ROC. De studenten komen van verschillende opleidingen. Zo hebben we studenten van Toegepaste Psychologie, Oefentherapie en Social Work van de HvA. Maar ook Maatschappelijke Zorg van het ROC. Stuk voor stuk jonge mensen met een groot hart voor anderen,” vertelt Elsemieke enthousiast. Hoelang de stage duurt, is afhankelijk van de opleiding. Dat kan 5 maanden zijn, maar ook een jaar of zelfs langer. Mbo studenten kunnen bij ons ook eindexamen doen. 

Bij de mensen thuis 

Deze studenten worden gekoppeld aan mantelzorgers in Amsterdam, Diemen en Duivendrecht. Zij gaan 1 keer per week, 3 tot 4 uur langs bij mantelzorgers thuis. Elsemieke vertelt: “Studenten worden op allerlei manieren ingezet. Soms gaan ze op stap met een oudere cliënt om een kopje koffie te drinken op een terrasje. Of gezellig naar de markt. Maar ook samen fotoboeken kijken en praten over vroeger of samen muziek luisteren. Andere studenten worden ingezet bij kinderen en gaan lekker samen buitenspelen en sporten. Of juist voorlezen en knutselen thuis. In de tijd dat de student voor de cliënt zorgt, kan de mantelzorger even ontspannen. Echt even tijd nemen voor zichtzelf. De mantelzorger kan zelfs even weggaan van huis, wetende dat hun naaste in goede handen is.” 

Leerzaam voor beide 

“Het koppelen van een student aan een oudere is leerzaam voor beide”, gaat Elsemieke verder. “Studenten kunnen ouderen helpen met bijvoorbeeld digitale vragen. Met hun verhalen en informatie houden zij ouderen jong. Andersom kunnen jongeren ontzettend veel leren van ouderen, over hoe het vroeger was. En waarom dingen nu zijn zoals ze zijn. Hier komen zulke mooie verhalen uit. Daarnaast zorgt de stage bij Markant voor de ontwikkeling van de student als toekomstige professional. Ze stellen persoonlijke doelen en worden persoonlijk door ons begeleid. Deze studenten zijn de volgende generatie hulpverleners. Sommige studenten zijn zo enthousiast over hun stage dat ze na hun stage vrijwilligerswerk bij Markant blijven doen. Dat is een mooie kroon op ons werk.”