‘Deel je zorg’ is de nieuwe campagne van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport waarin mantelzorgers worden opgeroepen hun zorg te delen. De campagne is op 10 november, de Dag van de mantelzorg, gelanceerd.

De campagne heeft een dubbele betekenis: veel mantelzorgers dragen niet alleen zorg, maar maken zich ook zorgen. In de campagne staat daarom het letterlijk en figuurlijk dragen van de zorg centraal. In onderstaande tv-commercial zien we verschillende mantelzorgers die, zonder dat de wereld het ziet, de zorg voor iemand bij zich dragen. Anno 2020 zijn er 4,4 miljoen mantelzorgers in Nederland, waarvan 750.000 mantelzorgers langdurig (meer dan 3 maanden) en intensief (meer dan 8 uur in de week) hulp bieden. Zo’n 380.000 mantelzorgers geven aan zich zwaarbelast te voelen.

Arianne van der Rijst, teamleider informele zorg bij het ministerie van VWS, zegt: ‘Mantelzorgers spelen een belangrijke rol in de zorg thuis voor mensen. Bijna één op de vier Nederlanders zorgt voor iemand. Wij vinden die zorg heel waardevol en bijzonder, maar een groot deel van deze groep ziet zichzelf niet als mantelzorger, laat staan dat ze weten welke hulp ze kunnen krijgen. Met deze campagne willen we mantelzorgers laten zien dat we hun zorg herkennen en dat ze er niet alleen voor staan. We roepen hen op om de zorg te delen met hun omgeving of om via mantelzorg.nl hulp te vragen bij organisaties in de buurt.’

Joeri Jansen, creatief directeur van Roorda, vult aan: ‘Met deze film brengen we een ode aan alle mantelzorgers. Op emotionele wijze maken we hun dagelijkse zorg zichtbaar. In de pre-tests van de campagne zagen we dat dit echt bij de mantelzorgers binnenkwam. Ze waarderen dat hun zorg wordt herkend en erkend. Voor elkaar zorgen is een verantwoordelijkheid van ons allemaal.’

De tv-commercial wordt ondersteund door persoonlijke verhalen van mantelzorgers. In posters, banners en social media-video’s vertellen zij hoe en met wie ze hun zorg delen en geven ze tips. Onder de mantelzorgers bevinden zich ook BN’ers als Jörgen Raymann, Romana Vrede en Frank van der Lende. Bekijk de commercial hieronder: