“Mam, wat heb je het weer goed voor elkaar,” zei de jongste dochter toen Miep haar na het kennismakingsgesprek met Ellie ’s avonds nog even belde. Ellie Dijkshoorn stond die middag voor haar deur in Geuzenveld. Een oproepje in de lokale krant omschreef precies wat de 92-jarige Miep zocht. “Dat kan geen toeval zijn.

Ze giert van het lachen. Dan weer serieus. Natuurlijk hebben ze het ook wel eens over de zwaardere  dingen in het leven, vertelt Miep. Ouder worden, de zin van alles. Maar ze hebben vooral heel veel lol. Elke dinsdagmiddag, als Ellie naar Miep gaat, wordt er gepraat, veel gepraat, en gelachen.

Geen toeval
Miep glimt als ze over Ellie praat. De warmte is wederzijds. “Ik zocht vrijwilligerswerk,” vertelt Ellie. Lang was de zoektocht niet. Met precies in gedachte wat ze wilde, tikte ze haar wens online in: vooral praten, met een oudere dame, graag in de buurt . “Ik kwam bij de Vrijwilligerscentrale meteen op de vacature van Markant terecht: een 92-jarige dame in Nieuw-West zocht iemand om gezellig mee te praten.” Miep: “Dat kan geen toeval zijn.”

Vredige fase
Na enkele ontmoetingen stuurde Ellie vanaf haar vakantieadres op de Wadden een kaartje. De tekst trof Miep enorm. “Het was precies wat ik voel. Dat iemand mij al zo goed begrijpt na zo’n korte tijd…” Miep is in een reflecterende fase. Een vredige fase ook, zegt ze. “De tijd die ik nog heb wil ik zo ontspannen mogelijk doorbrengen. Praten met Ellie draagt daar aan bij. Het wordt me door haar vooral duidelijk dat dingen simpeler kunnen.”

Geen belasting
Soms vraagt ze het Ellie: “Ik belast je toch niet?” Ellie schudt haar hoofd. “Ik kijk uit naar deze middagen. We klikken enorm.” Ze lunchen, ze praten en ze patiencen samen. “Dat kun je toch geen belasting noemen,” antwoordt Ellie ten overvloede aan Miep. Miep is blij dat ze deze stap heeft gezet. “Mijn generatie is erg van: wat de boer niet kent, dat eet ie niet. Mensen durven het niet aan om iemand op bezoek te vragen. Maar het is goed geregeld. Je krijg niet zomaar iemand. Ik gun iedereen een Ellie!” 

Heb jij hart voor Amsterdam? Word vrijwilliger bij Markant! Kijk op www.markant.org/vacature voor afwisselende vacatures. Mail naar info@markant.org of bel 020 886 88 00