Anne Jansen, echtgenote en moeder van twee pubers, zorgt voor haar hoogbejaarde vader die alleen woont. Anne volgde de cursus ‘De zorg de baas’ van Markant. Hierin leer je in vijf bijeenkomsten hoe je een goede balans vindt tussen zorgen voor je naaste en zorgen voor jezelf.

Roofbouw
“De cursus ‘De zorg de baas’ doet zijn naam echt eer aan” zegt Anne. “Dankzij de cursus heb ik het tij kunnen keren. Dat was ook echt nodig. De zorg voor mijn gezin en mijn vader werd me allemaal teveel. Ik kwam nergens meer aan toe. Al dat zorgen maar ook het vastlopen in het doolhof van regels om in aanmerking te komen voor ondersteuning, ging ten koste van mijn gezondheid. Ik heb reuma, het ging niet langer. Daarom besloot ik dat er iets moest veranderen en heb ik me aangemeld voor de cursus.”

Hetzelfde schuitje
Anne: “er ging een wereld voor mij open. Niet alleen door de kundige docente van Markant die precies de onderwerpen met ons besprak die belangrijk zijn om overeind te kunnen blijven, maar ook door het contact met de andere cursisten. Je krijgt ervaringen en tips te horen van mensen die in hetzelfde schuitje zitten. Daar leer je ook veel van. Ik vond dat heel erg prettig.”

Grenzen
“Taken delegeren vind ik lastig. Doordat ik in de cursus onder andere geleerd heb hoe je grenzen aangeeft, heb ik meer rust en ruimte voor mezelf kunnen inbouwen. Ik weet nu ook dat er verschillende regelingen en voorzieningen voor mantelzorgers zijn en dat ik terecht kan bij een mantelzorgconsulent als ik er zelf niet uitkom. Mijn vader heeft intussen iets meer huishoudelijke hulp gekregen, wat heel fijn is voor hem en voor mij. Ook al omdat ik daardoor meer tijd heb om gezellig met hem te praten of samen iets leuks te doen.”

Het verschil
“De cursus heeft voor mij echt het verschil gemaakt. Ik sta nu veel steviger in mijn schoenen en voel me meer ontspannen. Ik heb geleerd te kijken naar wat er mogelijk is. Verder heb ik het contact met mijn vriendinnen weer opgepakt. Daar geniet ik erg van. Ik ben heel blij dat ik de cursus heb gedaan, ik gun het elke mantelzorger.”

De cursus is ook zelfstandig online te volgen. Kijk op www.markant.org/thema/cursusaanbod/online-cursus-de-zorg-de-baas