Het is een opvallend geel doosje: de toolkit ‘Overbelasting van mantelzorgers; signalering en preventie’. Met deze uitgave vraagt het expertisecentrum van Markant aandacht voor overbelasting voor mantelzorgers.

Initiatiefnemer Hanneke de Boer, van Markant, licht toe: “Met enige regelmaat signaleren huisartsen en praktijkondersteuners ontspoorde mantelzorg. Dan wordt niet meer goed voor de patiënt gezorgd, of is er zelfs sprake van verwaarlozing of mishandeling. Soms is onkunde of onmacht de oorzaak. En vaak speelt overbelasting van de mantelzorger een belangrijke rol.” Belangrijk dus om signalen van overbelasting tijdig te signaleren en ontsporing te voorkomen, vindt De Boer, zeker nu in coronatijd bij veel mantelzorgers de zorglast is toegenomen.

Handige hulpmiddelen
In de toolkit zitten handige hulpmiddelen, zoals de 3-minutencheck voor mantelzorgers en de risico-analysekaart met situaties met een verhoogd risico op overbelasting. De Boer: “Meestal gaat mantelzorgen goed. 17% van de mantelzorgers is echter zwaar tot overbelast. Bij sommige groepen mantelzorgers en bij bepaalde ziektebeelden is het risico op overbelasting groter. Denk aan progressieve ziektebeelden en psychische aandoeningen. Ook mantelzorgers die ouder zijn dan 75 jaar en mantelzorgers met een niet-westerse achtergrond hebben een grotere kans om overbelast te raken.”

Hulp vragen is lastig
Sommige mantelzorgers geven zelf aan dat de zorg te zwaar wordt, maar voor veel mantelzorgers is dat een (te) grote stap. Schaamte of schuldgevoel speelt soms een rol, of het gevoel gefaald te hebben. Dat maakt hulp vragen soms extra lastig. De Boer: “Overbelaste mantelzorgers komen niet vanzelf bij de mantelzorgondersteuning terecht. Daar hebben ze echt een duwtje van de huisarts of praktijkondersteuner bij nodig.”

Ondersteuning
De Boer: “We hopen dat deze toolkit het voor huisartsen, assistenten en praktijkondersteuners makkelijker maakt om overbelasting te signaleren en mantelzorgers tijdig naar ondersteuning te verwijzen. Want die ondersteuning is er: in elk stadsdeel van Amsterdam staat een mantelzorgondersteuner van de maatschappelijk dienstverlener klaar om mantelzorgers individueel te ondersteunen als dat nodig is.”

Contact
De verspreiding van de toolkit is reeds gestart. De mantelzorgondersteuners en/of de welzijn-op-receptcoaches van de maatschappelijk dienstverleners in de stadsdelen brengen de exemplaren langs bij de huisartsenpraktijk. Daar is De Boer blij mee, want tijdens een eerdere pilot op IJburg, in samenwerking met huisartsenpraktijken en Dynamo, merkte ze hoe belangrijk het contact tussen huisartsen en mantelzorgondersteuners was. Haar tip: “Het is belangrijk dat huisartsen en praktijkondersteuners weten wie in hun stadsdeel de mantelzorgondersteuner is. Op de website van Mantelzorgsteunpunten Amsterdam staat een  handig overzicht met contactgegevens.”

Online bijeenkomst
In het verlengde van de toolkit organiseert het expertisecentrum van Markant een online bijeenkomst voor huisartsen en praktijkondersteuners over mantelzorgondersteuning. Deze vindt plaats op 17 mei 2021, van 16.30 – 18.00 uur via Zoom. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden bij Markant: T 020 886 88 00. Voor meer informatie bekijk de informatie in de agenda.

De toolkit ‘Overbelasting van mantelzorgers; signalering & preventie’ is een uitgave van het expertisecentrum van Markant. Meer informatie: Hanneke de Boer T 06 39 18 72 70 of hadeboer@markant.org