We hadden nog maar net aangekondigd dat Markant een eigen Logeerhuis opent, of de telefoon stond roodgloeiend. Dat bewijst dat er een enorme behoefte is aan deze vorm van logeeropvang.

Voorlopig moeten we het doen met zes kamers op de tijdelijke locatie, in afwachting van het echte Logeerhuis in De Pijp. Lia van Dam, die vanuit Markant het Logeerhuis bestiert, vertelt hoe het ervoor staat. Half november komen de eerste gasten slapen in het tijdelijk Logeerhuis van Markant in Cordaan-locatie aan de Saskia van Uijlenburgkade. Op de tijdelijke locatie wordt nog hard gewerkt aan de inrichting. “Op deze plek heeft een kleinschalige woongroep gezeten”, vertelt projectleider Lia van Dam. “Toen ik hier kwam was het net of de vorige bewoners het pand op stel en sprong hadden verlaten. Alles stond er nog.” Na een grondige schoonmaak en opruiming, was het tijd voor de inrichting. Lia: “Het moet heel huiselijk worden. Dit was een zorglocatie en dat gevoel met eraf. Het moet echt een thuis worden voor de gasten.” 

Emotioneel

Dagelijks staat Lia mensen te woord die bellen voor informatie. “Mensen barsten soms in huilen uit als ze horen dat we ze kunnen helpen”, vertelt Lia. “Ze zijn verbaasd wat er bij ons allemaal kan. Al zo vaak hebben ze ‘nee’ en ‘kan niet’ gehoord op zoek naar een logeerlocatie voor diegene voor wie ze zorgen. Iemand kan behoorlijk emotioneel raken als ik vertel dat wij een passende oplossing kunnen bieden, zodat zij eindelijk eens op vakantie kunnen, terwijl degene voor wie ze zorgen op een goede manier kan worden opgevangen.” 

“Wij vinden hier geen enkel verzoek raar”, vervolgt Lia. “Zolang we het veilig en leuk kunnen organiseren en het in de planning past, kan het. Al kom je met het hele gezin. We zijn er voor iedereen. Niet alleen voor ouderen of mensen met dementie. Ik heb net een verzoek ontvangen van iemand uit Heerenveen. Die mensen kunnen in hun regio geen enkele passende oplossing vinden.” 

Thuis

Regelmatig komen er mensen in het Logeerhuis langs met hun verzorgers om een kijkje te nemen. “Ik maak altijd eerst een afspraak met de mensen die interesse hebben, zodat ze hier zelf kunnen kijken wat ze ervan vinden”, vertelt Lia. “Het is belangrijk dat ze zich hier thuis voelen. En ik ga ook op huisbezoek bij de mensen thuis, om een gevoel te krijgen van hoe het daar is.” De opzet van het Markant Logeerhuis is dan ook dat niet alleen de logé zich prettig voelt, maar dat het verblijf de mantelzorger óók een goed gevoel geeft.  

Vrijwilligers

Voordat half november de eerste gasten komen logeren, moet er nog een hoop gebeuren. Niet alleen aan de huiselijke inrichting, maar ook op organisatorisch vlak. Als er gasten zijn, moet het huis 24/7 zijn bemand. “We hebben al een leuke groep vrijwilligers, maar we hebben er nog veel meer nodig”, zegt Lia. “De ene vrijwilliger wil op zondagochtend een ontbijt komen maken, en een ander vindt het prima om 2 nachten per week hier te verblijven. De weekplanning moet grotendeels rond komen met de inzet van vrijwilligers. Daarom voeren we nu ook gesprekken met andere organisaties, waarmee we zouden kunnen samenwerken. Vooral voor het nachtelijk toezicht. Maar de eerste tijd blijf ik zelf een paar nachten slapen.” 

Het tijdelijk Logeerhuis dient als pilot voor het nieuw te openen Logeerhuis van Markant aan de Tolstraat in De Pijp. De tijdelijk locatie kan tot 1 april 2022 worden gebruikt. Naar verwachting kan dan de definitieve locatie opengaan, zodat Markant het Logeerhuis naadloos kan voortzetten. Er zijn voor de tijdelijke en de nieuwe locatie nog veel vrijwilligers nodig. Wilt u zich inzetten voor dit prachtige initiatief? Meld u dan aan via info@markant.org. 

Foto: Lia van Dam in de huiskamer van het Logeerhuis.