De gemeente Amsterdam komt chronisch zieken met extra energiekosten en een laag inkomen tegemoet met een eenmalig bedrag van 100 euro. 

Mensen met een chronische ziekte zitten vaak veel of altijd thuis, of zijn afhankelijk van elektrische apparatuur. Nu de energieprijzen door het dak gaan, krijgen zij te maken met veel extra kosten. Sommige chronische zieken verbruiken veel meer energie dan een gemiddeld gezond persoon. Bijvoorbeeld wanneer zij een elektrische rolstoel hebben, of bepaalde apparatuur moeten gebruiken zoals een zuurstof- of dialyseapparaat. Daarnaast zijn er mensen met een chronische ziekte die een warme omgeving nodig hebben, omdat hun lichaam de temperatuur niet goed regelt. Die kunnen niet in de kou zitten. Bijvoorbeeld een nierpatiënt die thuis dialyseert, is 240 euro per maand extra aan energie kwijt.

Toch heeft het kabinet besloten dat er voor deze groep geen uitzondering komt op het prijsplafond voor de energienota. Het kabinet verwijst de mensen met een chronische ziekte naar de bestaande potjes, zoals de bijzondere bijstand. Maar hierin zit niet genoeg geld, zeggen diverse gemeenten en belangenorganisaties. En dus biedt de bijzondere bijstand lang niet altijd de hulp die nodig is.

Energietoeslag

Huishoudens met een inkomen tot 120 procent van het wettelijk sociaal minimumloon kunnen energietoeslag krijgen. Een aantal gemeenten, waaronder Amsterdam, wil de inkomensgrens voor bijstand of financiële hulp verhogen van 120 naar 130 procent van het minimumloon. Hierdoor kunnen meer mensen met een chronische ziekte of beperking gebruik maken van een tegemoetkoming.

Amsterdammers met een laag inkomen krijgen op 11 november alvast € 500,- van de energietoeslag van 2023 uitbetaald. Samen met het laatste deel van de energietoeslag voor 2022 van € 500,-, krijgen zij € 1.000,- op hun rekening. De gemeente doet dit omdat veel Amsterdammers juist nu hogere kosten hebben. De gemeente Amsterdam doet daar nog een schepje bovenop met de eenmalige uitkering van 100 euro als compensatie voor de hogere energiekosten. Al zullen de meeste chronische zieken daar de winter niet mee doorkomen. Het bedrag wordt nog dit jaar uitgekeerd.

Er is nog iets veranderd. Amsterdam kijkt vanaf nu niet meer naar het vermogen. Amsterdammers met een laag inkomen die wel wat spaargeld hebben, kunnen daarom nu ook de resterende energietoeslag van 2022 (€ 1.000,-) ontvangen. Aanvragen kan vanaf 7 november.