Anne Stam: “Ga het gesprek aan, dat is zó belangrijk.”

‘Praten.’ Dat is wat helpt, vinden jonge mantelzorgers. Maar het is ook lastig. Anne Stam weet er alles van. Zij is coach van ‘En nu jij!’. “Het gaat erom dat je interesse toont. En dat kan heel simpel door te vragen: hoe gaat het eigenlijk met je?”  ‘En nu jij!’ is een op maat programma voor jonge mantelzorgers. Elke jongere kiest zelf de vorm die het beste past.

Jonge mantelzorgers herkennen
Anne: “Het meisje dat opgroeit met een verslaafde ouder, of de jongen die een broertje of zusje heeft met een beperking. Ze cijferen zichzelf vaak weg en schakelen hun eigen gevoel uit, omdat ze zich vooral richten op de ander. Soms zie je de ouder-kind rol omdraaien en zorgt het kind voor de ouder.”

Die focus op de ander en minder op jezelf kan later problemen geven, weet Anne. “Ik zie vaak volwassenen die vroeger jonge mantelzorger zijn geweest. Dan zie ik wat het met je doet als je je zo verantwoordelijk voelt voor de ander. Een laag zelfbeeld, moeite met grenzen aangeven, de ander nodig hebben om je compleet te voelen.”

Sympathiek
Het gesprek beginnen, daar gaat het om. Anne:  “Dat hoeft helemaal niet zwaar of dramatisch te zijn. Doe het vooral op een luchtige, sympathieke manier. Mantelzorgen is ook niet persé iets bijzonders. Luisteren met echte interesse, zodat de jongere zich gehoord en gezien voelt, daar gaat het om. Een mentor-jongere gesprekje kan al voldoende zijn.”

Warm doorverwijzen
Als meer ondersteuning nodig is, kun je warm doorverwijzen.  “Je hoeft het niet alleen te doen. Niemand weet of kan alles. Overleg met collega’s; neem contact op met Markant om een casus te bespreken. Weet ook dat er mensen zijn die hier specifiek mee bezig zijn. We kunnen overleggen, naar jullie toekomen, met de jongere praten. Bel me gerust!”

Ondersteuning op maat
‘En nu jij!’ is een op maat programma voor jonge mantelzorgers. Elke jongere kiest zelf de vorm die het beste past: online, in een groep, individuele gesprekken, of een combinatie. Een kennismaking is altijd de eerste stap.

Voor overleg of het aanmelden van een jongere:
bel Markant 020-886 88 00   of  mail info@markant.org

Meer informatie: Ennujij!