Mensen die oud of ernstig ziek zijn en weten dat het einde in zicht is, willen de laatste levensfase meestal het liefst in hun eigen vertrouwde omgeving doorbrengen. Alleen, of verzorgd door  partner, familie en/of vrienden. Naast hulp van thuiszorg en de huisarts, is er vaak meer ondersteuning nodig om dat mogelijk te maken. Er zijn verschillende oplossingen.

Als de zorg te zwaar wordt
Mantelzorgers beginnen vaak vol goede moed aan de verzorging van hun naaste, voor wie het levenseinde nabij is. Die zorg thuis kan moeilijk en zwaar zijn. Probeer te voorkomen dat u overbelast raakt. Het is belangrijk om tijdig hulp te vragen en de zorg met anderen te delen.

Hulp vragen
Het kan een hele opluchting zijn als iemand een aantal praktische taken van u overneemt, zoals boodschappen doen, een klusje in huis of administratieve hulp. Schroom niet om hulp te vragen. Mensen willen vaak graag helpen. Ook zijn er diverse voorzieningen waar u gebruik van kunt maken zoals boodschappenhulp, klussendienst, schoonmaakhulp en maaltijdservice. Neem voor meer informatie hierover contact op met het Sociaal Loket of de maatschappelijke dienst in uw stadsdeel. Meer informatie vindt u ook op www.amsterdam/zorg

Zorgverlof
Als u een baan heeft, kunt u met uw werkgever overleggen of u het tijdelijk wat rustiger aan kunt doen en zorgverlof opnemen.

Een vrijwilliger bij u thuis
Er zijn voor een ander, daar staan de vrijwilligers palliatieve zorg van Markant voor. De vrijwilligers hebben een speciale training gehad. Ook in deze coronatijd kunnen zij worden ingezet. Zij kunnen taken van de mantelzorger overnemen, zodat deze even kan rusten, een boodschap doen of iets anders.
De vrijwilligers doen geen huishoudelijk werk maar houden de zieke gezelschap, geven persoonlijke aandacht, gaan met hem of haar wandelen als dat nog kan.
Een vrijwilliger kan één of meer dagdelen per week komen, zowel overdag, ’s avonds als in het weekend. Thuis maar ook in een verpleeghuis of woonzorgcentrum. Online contact of via de telefoon is ook mogelijk. Een indicatie of verwijzing is niet nodig. De hulp is gratis.

Tip
U kunt kosteloos een vrijwilliger aanvragen bij Markant.
Bel: 020 – 886 88 00 | info@markant.org