Michalda Bendanon zorgt voor haar zoon die licht verstandelijk beperkt is én voor haar moeder. Over de specialistische jeugdhulp voor haar zoon merkt ze op: “Ze stellen het belang van het kind voorop terwijl ik toch de ouder ben. Wanneer het te laat is en het kind te ver is gegaan, pas dan wordt er naar de ouder geluisterd.”

Lotgenotencontact zorgt ervoor dat Bendanon weet dat ze niet de enige is die worstelt. “Ze snappen wat ik bedoel. Lotgenoten zeggen niet ‘het valt allemaal wel mee’, ze weten waar het over gaat.” Dat is voor Bendanon van belang. “In je eerste emotionele reactie begrijp je dingen anders en verkeerd”, zegt Bendanon. “Zij kunnen je nuttige tips en adviezen geven, maar het liefst wil ik dat lotgenoten mij de waarheid zeggen.”

Begrip
Mantelzorgers voelen zich vaak niet gehoord. De lotgenotencontactgroep van Haidy Bijnaar van MeerMaatjes in Amsterdam Zuidoost levert hen juist begrip op. Bijnaar heeft korte lijntjes met de hulpverlening. Zij kan ‘warm’ overdragen en hulp bieden waar nodig. Ook schakelt Bijnaar deskundigen in die voorlichting komen geven, bijvoorbeeld over omgaan met stress en voorzieningen.

Meer Maatjes (Zuidoost)
Contactgroepen voor mantelzorgers van mensen met LVB of autisme.
Contactpersoon: Haidy Bijnaar (T 06 11 77 41 68, meermaatjes@gmail.com)