In de decembermaand vieren veel mensen kerst en oud en nieuw. De voorbereidingen en dagen zelf geven soms al een flinke piek in de stresshormonen. Al staat deze maand voor velen in het teken van lekker eten, drinken en samen komen, de intensieve zorg voor een naaste gaat in deze maand ook gewoon door.

Tips van andere mantelzorgers
De feestdagen kunnen dus zelfs extra zorgen met zich meebrengen. We hebben een aantal tips van andere mantelzorgers voor je op een rijtje gezet om deze feestmaand zo prettig mogelijk door te komen. Je hebt er vast zelf ook weleens aan gedacht, maar soms kan een herinnering geen kwaad.

Vraag om hulp
Hoe lastig het ook kan zijn: vraag om hulp als het even niet gaat. Moet je opeens nog een kerstboodschap doen en kun je niet weg? Misschien wil de buurman wel even een kopje koffie met je naaste drinken als diegene niet alleen kan zijn.

Stel je verwachtingen bij
Hou het simpel. Ook jij verdient het om een fijne decembermaand te hebben. Onthoud dat je extra zorgen op je bord hebt en dat je niet ook nog een beef wellington of pavlova-taart hoeft te bereiden om je gasten te verblijden. Tenzij je daar natuurlijk zelf heel blij van wordt.

Wat wil jij?
Binnen de mogelijkheden die er zijn, kun je kijken waar jij behoefte aan hebt. Heb je misschien behoefte aan een rustige feestdag? Gun jezelf het dan om de dag vrij te houden van extra feestelijke afspraken. Hoe fijn is het om een goede film te kijken met een ovenpizza?

De buurt in
Ga na welke activiteiten er in de buurt zijn. Misschien heb je zin in een kerstbingo of feestelijke lunch in het buurthuis op de hoek. Dan zit je zelf niet met afwas en hoef je de vensterbanken ook niet af te stoffen voor eventuele gasten.

Kangoeroewoning
We spreken Anne van Gelder (32) die nu ruim vier jaar mantelzorger is. “Ik zorg voor mijn vader sinds zijn dementie-diagnose werd gesteld in 2018. Mijn vader woont bij mij in. Hij heeft zijn eigen appartement onder ons huis, een kangoeroewoning. Ik heb een eigen bedrijf en een gezin met twee kinderen. Het is vrij intensief om daarnaast ook mantelzorger te zijn, maar ik doe het met veel liefde.

Betrekken van je naaste
Gewoonlijk vieren we in december kerst, maar dan wel thuis, niet buitenshuis en ook niet met te veel mensen. Anders moet ik opvang regelen voor mijn vader. Tijdens de feestdagen zorg ik ervoor dat mijn vader overal bij betrokken wordt door alles heel vaak te herhalen. We maken planningen en ik herinner hem eraan welke dag het is. Tijdens de feestdagen is hij er ook bij. Anders is er niemand die op mijn vader let.”

Opladen
“Deze kerst ga ik op vakantie zonder mijn kinderen en vader. Dat doe ik om even op te laden. Dat is echt nodig. Mijn broer komt dan op mijn vader letten vanuit mijn huis. Het is nog niet makkelijk om iemand te regelen die de zorg tijdelijk kan overnemen. Ik heb al jaren geen tijd voor mezelf gehad

omdat ik altijd aan het werken of zorgen ben. Ik vond het echt moeilijk om deze tijd voor mezelf te nemen maar ik merk nu dat ik dit moet doen om goed voor anderen te kunnen blijven zorgen.”

Acceptatie

“Ik adviseer andere mantelzorgers om voldoende uit te rusten, niet teveel hooi op hun vork te nemen, zeker tijdens de feestdagen. Eten bestellen of kant- en klare maaltijden zijn ook prima. Het gaat om de gezelligheid! Accepteer ook dat je soms even je geduld verliest, dat is menselijk.”

De medewerkers van Markant wensen iedereen een hele fijne decembermaand toe. We hopen dat je als mantelzorger voldoende ondersteuning ontvangt, zeker ook tijdens deze maanden. Als dat niet het geval is, neem dan contact met ons op zodat we je kunnen informeren over de ondersteuning die er is voor mantelzorgers: 020-886 88 00.