Het is een donderdagochtend begin augustus en Jaap Vriend (42) is aan het werk op zijn zolderkamer in Amsterdam Noord. Nederland verkeert in een hittegolf, maar bij Jaap is het goed uit te houden. “Ik ben het gewend om thuis te werken. En nu tijdens corona geef ik ook online trainingen. Dat gaat verrassend goed, maar met mensen werken vind ik het leukst. Gelukkig kunnen we weer langzaam starten op locatie.”

Nooit uitgeleerd
Jaap Vriend is al ruim 10 jaar freelance trainer bij de Vrijwilligersacademie in Amsterdam. “Ik vind het boeiend hoe mensen met elkaar omgaan. En daar geef ik al jaren training in. Nee leren zeggen, grenzen stellen, maar ook verdieping. Vaak hoor ik van vrijwilligers dat ze dit veel eerder hadden moeten doen. En als mens vind ik het ook interessant. Je bent nooit uitgeleerd,” legt Jaap uit.

Heel Amsterdam over de vloer
De Vrijwilligersacademie geeft (meestal gratis) trainingen aan vrijwilligers in Zorg en Welzijn. Deze trainingen leren je hoe je omgaat met mensen in moeilijke situaties. “Bij de Vrijwilligersacademie krijgen we heel Amsterdam over de vloer. Met allerlei achtergronden. Hier komen ze allemaal samen. De trainingen worden gegeven door professionals, die precies weten hoe ze training moeten geven aan vrijwilligers”, vertelt Jaap. De organisaties die aangesloten zijn bij de Vrijwilligersacademie zijn vertegenwoordigd in de programmaraad. Jaap: “Zo weten wij precies wat de vrijwilligers bij de organisaties nodig hebben en passen we het aanbod daarop aan. Ook evalueren wij al onze trainingen en hebben wij verschillende ambassadeurs die zelf vrijwilliger zijn.”

Certificaten verzamelen
Vrijwilligers kunnen veel verschillende trainingen volgen. Een basistraining is bij de meeste vrijwilligersorganisaties verplicht. Daarnaast kan je ook een masterclass volgen (een gesprek met een ‘meester’), maar ook een college. En voor de echte doorzetter is er ook een leerlijn. Daarin kan je jezelf op alle fronten ontwikkelen in je vrijwilligerswerk. Jaap: “Ik zie regelmatig vrijwilligers die certificaten verzamelen. Wij zijn altijd blij als vrijwilligers na de basistraining terugkomen. Ons doel is dat vrijwilligers toegerust aan de slag kunnen.”

Groeien
Vrijwilligerswerk is heel dankbaar werk, maar niet altijd makkelijk. “Soms loop je tegen dingen aan waar je zelf niet uit komt. Dan bieden de trainingen een uitkomst. Je praat met andere gemotiveerde vrijwilligers over hoe je om kunt gaan met een moeilijke situatie. Daardoor groei je ook als mens. Zie het als een bonus in het vrijwilligerswerk en een waardering vanuit de organisatie waar je actief bent,” legt Jaap uit.

Dankbaar
Jaap verzorgt ruim 5 jaar de online trainingen voor studenten die stage lopen bij Markant. Jaap:  “Dat doe ik samen met 2 collega’s en de coördinatoren van Markant. Daarnaast heeft Jaap ook het theatercollege gedaan. Daarin komt alles van 9 uur basistraining in vogelvlucht langs.”  Waarom Jaap al ruim 10 jaar betrokken is bij de Vrijwilligersacademie, is voor hem eenvoudig uit te leggen. “Het is heel dankbaar werk. De vrijwilligers zijn gemotiveerd en ik ontmoet allemaal aardige Amsterdammers uit allerlei bubbels. De sfeer is goed en ik vind het belangrijk werk en wil graag mijn steentje bijdragen.”

Hoe ga je met elkaar om
Bij de Vrijwilligersacademie werken 8 freelance trainers en zo’n 6 ervaringsdeskundigen. Zij zetten hun ervaring in als trainer en worden daarin begeleid door de academie via ‘train de trainer’. Ook geeft de Vrijwilligersacademie steeds meer Engelstalige trainingen voor bijvoorbeeld Expats. Jaap: “Tijdens deze trainingen krijgen we de hele wereld over de vloer. Er zijn wel 180 nationaliteiten in Amsterdam. Hoe ga je dan met elkaar om? Soms zijn het Expats die andere mensen willen leren kennen. Soms zijn het partners van Expats die graag iets willen betekenen.”

Online
Tijdens corona zijn veel trainingen online opgestart. “Maar ik ben blij dat we voorzichtig aan weer bij elkaar kunnen komen. Want echt met mensen werken, vind ik het leukst,” sluit Jaap af.

Wil je ook graag een training volgen bij de Vrijwilligersacademie?
Kijk dan op de website van de Vrijwilligersacademie of geef je op bij je coördinator.