Andrea Vogelsanger Mindfulness MarkantSinds februari biedt Markant een nieuwe online training aan: Mindfulness voor mantelzorgers. Deze training wordt gegeven door Andrea Vogelsanger, trainer MBSR, coördinator trainingen Markant en mantelzorgend voor haar moeder. “Wij horen regelmatig dat mensen overbelast zijn vanwege mantelzorgen. Het is zo belangrijk dat je juist dan dingen doet voor jezelf waar je blij van wordt. Daarom bieden wij iedere week een uurtje Mindfulness aan voor mantelzorgers.”  

Wat is Mindfulness eigenlijk? 
“Mindfulness laat je bewuster waarnemen waar je bent. Veel mensen hebben last van terugkerende gedachten en voelen zich overprikkeld. Dit kan leiden tot stress. Mindfulness is een praktische toepassing, een vaardigheid die je oefent om bewuster te worden van je gedachten, gevoelens en lichaam. Het helpt om te focussen en bevordert concentratie en ontspanning. Als mantelzorger sta je vaak 24 uur, 7 dagen per week aan of je maakt je veel zorgen ook gedurende de dag. De huidige maatschappij heeft een hoog tempo, alsmaar doorgaan. Mindfulness leert je een moment van pauze in te lassen en stil te staan. Het geeft overzicht over jezelf en verlaagt stress.  

Je hersenen reageren op prikkels. Dat kan fijn zijn, want het activeert weer nieuwe prikkels. Maar door te veel prikkels, raak je overprikkeld en krijg je last van negatieve stress. Waar positieve stress je in actie brengt, zorgt negatieve stress dat je in de nacht wakker wordt en slecht slaapt. Tegenwoordig eten we bijvoorbeeld zonder bewust te zijn van wát we eigenlijk eten. We ondervinden last van onbewust handelen. Slapeloosheid en anders slaapstoornissen komen door overprikkeling. Je schiet dan in je primaire reacties zoals vluchten, de strijd aangaan of bevriezen. Je raakt geïrriteerd, wordt agressief, kortaf en onvriendelijk. Doormiddel van mindfulness komt je weer tot jezelf. Het zijn praktische oefensessies met in de kern je volledig bewust te maken van het hier en nu.”  

Waarom biedt Markant Mindfulness aan?
“Wij horen regelmatig dat mensen overbelast zijn vanwege mantelzorgen. Het geeft voldoening, maar kan ook zwaar zijn. Als Markant willen we naast de mantelzorger staan. Daarom bieden we verlichtende activiteiten aan, zoals deze Mindfulness training. Een mantelzorger staat aan, 24 uur per dag, 7 dagen per week. Je reageert op geluiden en bent met je aandacht altijd bij je naaste. Dat kan ook op afstand zijn. Doordat je aandacht bij de ander is, is je aandacht niet bij jezelf. Dan kan je over grenzen heen gaan, jezelf verwaarlozen. En hou je de zorg voor de ander uiteindelijk niet vol. Je kan alleen voor een ander zorgen, als je ook goed voor jezelf zorgt. Bij een noodsituatie in een vliegtuig zet je ook altijd eerst zelf het zuurstofmasker op, voordat je iemand anders gaat helpen. Mantelzorgers zijn niet gewend om te delen en doen daarmee een groot beroep op zichzelf. Maar delen kan verlichting geven. Laatst zei een deelnemer: ‘Ik heb het 18 jaar gedaan, alleen’. Ik was zo geraakt. Een andere deelnemer vertelde: ‘De situatie met mijn moeder is heel pittig. Ik ben zo blij dat ik hier kon komen. Ik ben echt in een rollercoaster terechtgekomen. Hier kom ik even tot rust’. Wat dragen mensen toch met zich mee. 
Tijdens Mindfulness kom je letterlijk even op adem. 1x per week op een vast moment, doorlopend. Zo wordt het een gewenning en onderdeel van je routine. Of je breidt het uit naar de dagelijkse praktijk.”   

Wat heeft een mantelzorger aan Mindfulness?
“Het is belangrijk dat mantelzorgers ook goed voor zichzelf zorgen en activiteiten doen voor zichzelf waar ze blij van worden. Daarom is de inzet van onze vrijwilligers ook zo belangrijk.  Een vrijwilliger kan mensen die mantelzorgen ondersteunen, zodat ze een moment in de week voor zichzelf hebben. Dat geeft ruimte en tijd. Soms heb je een uitnodiging van buitenaf nodig, omdat het lastig is om ook nog voor jezelf iets te regelen. We geven de training bewust online, dat maakt het extra laagdrempelig. Je kan het gewoon vanuit huis doen, in de woonkamer of aan de keukentafel. Een van de deelnemers was bij haar moeder thuis. Even bewust zijn van zelfzorg en op adem komen. Dit is een manier om mantelzorgen te verlichten, heel concreet. Iets wat kan groeien; het geeft inzicht, zelfkennis en ontspanning.”    

Wat doe je tijdens de online training Mindfulness?
“Deelnemers komen online binnen. Ik heet ze welkom. Dan een hele korte kennismaking en een check in. Daarna beginnen we met een korte meditatie van 10 minuten. Dat kan zittend, liggend of staand. Dat maakt niet uit. Ik geef daar een instructie bij en je hebt geen ervaring nodig. Dat maakt het heel laagdrempelig. 
Dan kies ik een thema wat te bespreken. Wat speelt er in het leven van een mantelzorger? Zo hadden we laatst het thema ‘zelfzorg’. We bespreken dit thema en kijken kort naar de herkenning bij elkaar. Bij een kleine groep is er ruimte voor een terugkoppeling.  
Daarna doen we weer een begeleide meditatie, gericht op ontspanning. Deze duur ook zo’n 10 minuten. Deze gaat vaak al wat makkelijker, vanwege herhaling. Dat is ook belangrijk. Daarna ronde we met elkaar af. En als er tijd is bespreken we met elkaar wat de training heeft opgeleverd.  

Wat heb je nodig?
Om mee te kunnen doen met de online training heb je een computer, tablet of smartphone nodig met camera en microfoon. Tijdens de training werken we met het online platform Zoom. Dit programma moet je eerst downloaden, maar daarover ontvang je een instructie per mail van Markant. Via een link kom je dan binnen bij de training, deze link ontvang je van Markant. Vanaf een half uur van tevoren kan ik helpen bij het inloggen. 
Het maakt niet uit welke kleding je draagt, alles kan, zelf een net jasje. Ook de locatie waar je bent maakt niet uit, als het maar een beetje rustig is. Liefst zonder andere prikkels. 
Laatst was er een dame die moeite had met de techniek. Ze kon me niet horen. Ze heeft haar zoon gevraagd om te helpen. Ze heeft zelfs nieuwe apparatuur gekocht, omdat ze zo graag mee wilde doen.   

Wat zijn de ervaringen tot nu toe?
“We zijn op 7 februari begonnen en hebben iedere dinsdag van 10.00 tot 11.00 uur een training. Meestal zijn er z’n 15 deelnemers. De diversiteit is groot, zowel cultureel als qua leeftijd, tussen de 40 en de 70 jaar. Zowel mannen als vrouwen. Werkende mantelzorgers en mantelzorgers die met pensioen zijn. Mantelzorgers met ervaring in mediteren en zonder. We hebben allemaal 1 ding met elkaar gemeen en dat is mantelzorgen. Deelnemers zijn zo dankbaar om mee te mogen doen. En het voelt alsof we elkaar allemaal al kende. De reacties zijn positief en mensen kijken uit naar de volgende keer. Zo vertelde een deelnemer laatst: ‘Alles in mijn leven zit tot aan het plafond. Hier zijn, geeft me een moment van rust en overzicht. En moed, dat ik niet alleen ben’. En een andere deelnemer had de moed bij elkaar geraapt op mee te doen: ‘Vrouwelijke collega’s vinden het heel leuk dat ik dit doe, mannelijke collega’s niet. Alsof er iets mis is met mij’.”  

Trainingsaanbod voor mantelzorgers
“Mijn doel is het functioneel toepassen van mindfulness voor mantelzorgers. Ik werk vanuit de behoefte van de mantelzorger. Mindfulness bieden we wekelijks aan. Daarnaast hebben we inhoudelijke workshops over onderwerpen waar mantelzorgers mee te maken hebben. Zowel online als op locatie. Maak er gebruik van. Heb je hier vragen over of mis je iets? Neem contact op met Markant via info@markant.org of via 020 886 88 00. Kijk voor meer informatie bij Cursussen en bijeenkomsten voor mantelzorgers.

Wil je ook meedoen met Mindfulness voor mantelzorgers?
Kijk voor meer informatie en aanmelden op de website. 
Je ontvangt een link waar je iedere week mee kunt inloggen. Kan je niet iedere week? Geen probleem. Je doet gewoon mee wanneer je kunt.