Mantelzorger Yvonne Bijlaard is heel blij met gouden Ronald 

“Je kan niet alles zelf doen” 

Yvonne Bijlaard (53) is mantelzorger en zorgt voor haar moeder. Dat mantelzorgen altijd doorgaat, weet Yvonne als geen ander. In maart vorig jaar brak de coronapandemie uit en die zomer was de langste hittegolf uit de geschiedenis. Dat waren zware tijden. “Mijn moeder is 88 jaar en heeft dementie. Ze zorgt op haar manier voor zichzelf en woont nog zelfstandig. Ze heeft een ZZP5 indicatie en ontvangt dagelijks thuiszorg, medicatie en verzorging. Ik kijk wat er daarnaast nog nodig is. Samen met mijn zussen en broer vullen wij de gaten op,” legt Yvonne uit. Ongeveer 2 jaar geleden heeft de moeder van Yvonne een TIA gehad. Daarna kreeg ze ook nog een voedselvergiftiging. “Daar heeft ze echt een opdonder van gehad en is daar heel ziek van geweest. Ik heb 3x per dag telefonisch contact met mijn moeder. De rollen zijn nu omgedraaid. Maar het is zoals het is,” vertelt Yvonne. 

Bunkerhard
Yvonne woont in Heerhugowaard en gaat iedere zondag en een keer doordeweeks naar haar moeder in Amsterdam. “Mijn moeder wil graag thuis blijven wonen, dat heeft ze sterk in zich. Ze is niet goed in afscheid nemen van haar spullen en haar tuintje. Ik heb altijd in de dementenzorg gewerkt en weet precies hoe het gaat. Maar om mijn eigen moeder zo te zien is bunkerhard. We zijn er altijd voor haar. Ze kent ons van gezicht, maar weet niet dat wij haar kinderen zijn. Vaste mensen zijn belangrijk. Als mijn broer met vakantie gaat, is mijn moeder verdrietig en belt ze me veel. Dat is even omschakelen,” aldus Yvonne. 

Niet zielig
Zorgen voor moeder vindt Yvonne heel normaal. Yvonne en haar broer gingen in tijden van corona extra veel langs bij hun moeder. Dat is wel zwaar. “Het meest huiverig was ik voor de eenzaamheid tijdens corona. Mijn moeder raakte wel gewend aan corona. Ze ging niet meer naar buiten. Want zoals ze zelf zei: als ik val, kan niemand me helpen met opstaan. Via de thuiszorg kwamen we terecht bij Burennetwerk. Zij verwezen ons door naar Markant, vanwege de zware indicatie van mijn moeder. Het ging heel snel. De vrijwilligerscoördinator van Markant kwam al snel langs om kennis te maken. En van het een kwam het ander. Zo fijn dat het zo soepel is verlopen. Mijn moeder moest er zelf natuurlijk ook achter staan, dus hebben we haar goed voorbereid. En al snel was er een vrijwilliger beschikbaar. Ik was zelf bij het kennismakingsgesprek en zag dat het uitmuntend goed klikte met Ron. Het was duidelijk dat hij uit de zorg kwam. Hij weet precies hoe hij met mijn moeder om moet gaan,” vertelt Yvonne. “Mijn moeder wil niet zielig gevonden worden en vindt het belangrijk dat Ron zijn eigen opdracht heeft. Ze weet nu dat hij iedere zaterdag komt.” 

Zingeving
Vrijwilliger Ronald Holthaus (62) is een echte Amsterdammer en woont nu in Amsterdam West. “Ik was op zoek naar zingeving, maar wel iets vrijblijvends. Ik wil zelf kunnen bepalen wanneer en hoe lang of dat ik iets extra’s wil doen. Ruim een jaar geleden heb ik me aangemeld bij Markant. En dat kwam deze zomer goed uit. Ron: “Ik heb een eigen bedrijfje in aangepaste woningen in het buitenland. Maar vanwege corona ging er geen kip naar Spanje en was ik alleen maar bezig met administratie. Ik heb wat lichamelijk klachten. Hier en daar wat pijntjes en heb afleiding nodig. Ik ga graag met mensen om, dat geeft mij plezier en zingeving. Dat miste ik. Mijn vrouw werkt bij buurtzorg. Zij zetten regelmatig vrijwilligers in via Markant. Via haar kwam ik in contact met Markant. Zij hebben tal van mogelijkheden in vrijwilligerswerk. Ik ben gelijk langs geweest en heb een VOG aangevraagd. Het heeft wel even geduurd voor ik aan de slag kon. Ik kan namelijk geen traplopen en zocht iets in de buurt. De vrijwilligerscoördinator van Markant heeft gezocht naar een situatie die precies bij me past. Daar ben ik heel blij mee,” vertelt Ron. 

Broodje haring
Iedere zaterdag gaat Ron op bezoek bij de moeder van Yvonne. “Ik bel dat ik er aan kom. Dan staat ze op me te wachten en veegt met de bezem haar portiekje. Ik haal soms een broodje haring en die eten we samen op in haar tuintje. Mevrouw is heel trots op haar tuintje. Ze is vergeetachtig en herhaalt veel, maar daar ben ik bekend mee. Ik heb jaren als ziekenverzorger gewerkt en kan veel tips geven. Ik heb het altijd een uitdaging gevonden om het contact onderhoudend te maken. En te zorgen dat mensen zich op hun gemak voelen,” aldus Ron. “We praten veel en gaan soms een klein stukje lopen, naar het schoolplein achter. Verder kan ze nog niet. Maar misschien kunnen we dat straks gaan proberen. We kijken ook veel foto’s van vroeger. Die heeft Yvonne voor ons uitgezocht. De foto’s maken veel verhalen los. Ook over de oorlog en de nare dingen die mevrouw heeft meegemaakt, ze was toen 8. Mevrouw zou graag zelf nog willen fotograferen, maar dat lukt niet meer,” vertelt Ron. 

Praatmaatje
Het contact tussen vrijwilliger Ron en mantelzorger Yvonne is goed. Ron: “We hebben 1 tot 2 keer per week contact via de app over wat ik met Yvonne haar moeder heb gedaan. Maar Yvonne vertelt mij ook wat haar moeder leuk vindt.” Yvonne: “Ron is een trouwe vrijwilliger en regelt veel zelf met mijn moeder. Hij is echt haar praatmaatje. Dat geeft mij absolute rust op zaterdag. Het ontzorgt mij enorm in mijn hoofd. Dat iemand zich volledig vrijwillig en belangeloos inzet, vind ik geweldig. Hij is echt een gouden Ronald,” zegt Yvonne vol waardering.  

Verrijking
Ron is blij dat hij zich aangemeld heeft bij Markant om vrijwilligerswerk te doen. “Als ik zaterdag thuiskom, kijk ik terug met een goed gevoel. Ondanks wat pijn heb ik gelachen en voelt het als een nuttige dag. Dat is een uitstekende vorm voor mij. De tijd die ik met mevrouw doorbreng is echt een verrijking. Ik kijk er naar uit en het geeft me een voldaan gevoel. Als het fysiek wat beter met mij gaat, wil ik het vrijwilligerswerk misschien uitbreiden. Mevrouw ik gek op dieren. Misschien lukt het een keer om naar de dierentuin te gaan. Ik ben heel tevreden over de gang van zaken bij Markant. Ze hebben een heel breed aanbod aan vrijwilligerswerk. Neem contact met ze op, er zit altijd wel iets voor je bij. Vrijwilligerswerk raad ik iedereen aan. Het is echt een verrijking van je leven.”

DOEN!
Ook Yvonne is blij dat ze contact gezocht heeft met Markant. “Ik raad het alle mantelzorgers aan om gebruik te maken van vrijwilligershulp. DOEN! Absoluut, meteen! Je kan niet alles zelf doen en je kan niet overal zijn. Je kunt jezelf niet klonen. En het is belangrijk dat mijn moeder buiten haar kinderen ook andere, vaste, mensen ziet. Je hoeft je niet te schamen. Het is goed voor jezelf en voor wie je zorgt. Het is geweldig dat het bestaat! Ik ben er super blij mee en mijn moeder ook”, aldus een hele tevreden Yvonne. 

 

Een korte versie van dit interview is opgenomen in het magazine ‘Mantelzorger’. Mantelzorgers die bekend zijn bij Markant ontvangen een exemplaar van dit tijdschrift bij hen thuis. Ook kunt u het magazine hier doorbladeren.