Vandaag start de landelijke Ontdek de zorg-week om meer mensen te interesseren voor een baan in zorg en welzijn. Dat is hard nodig, want in 10 jaar tijd zal het tekort naar verwachting oplopen naar 135.000 zorgmedewerkers.

In de Ontdekdezorgweek organiseren zorg- en welzijnsorganisaties activiteiten om met name herintreders en zij-instromers kennis te laten maken met een baan in hun sector. Zorg- en welzijnorganisaties als ook ketenpartners organiseren door het hele land activiteiten, online en op locatie. Zo zijn er onder meer meet-and-greets, rondleidingen, vragenuurtjes, webinars, speeddates en kennismakingswandelingen. Zie voor het hele programma de site van ontdekdezorgweek.

Tekort in verpleeghuizen
Vooral de ziekenhuizen en verpleeghuizen zullen onder druk komen te staan door personeelstekort. In 2031 kunnen ziekenhuizen te maken krijgen met een tekort van 24.400 mensen. Voor de verpleeghuizen is het toekomstscenario nog slechter: een tekort aan 51.900 mensen in 2031. Dit blijkt uit onderzoek van ABF Research in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). In de loop van dit jaar verwachten de onderzoekers al een tekort van 49.000 mensen.

Invloed op mantelzorgers
De tekorten in de zorg heeft direct invloed op mantelzorgers. Die nemen steeds vaker zorgtaken over van de professionele zorg. Het ligt voor de hand dat ook de druk op mantelzorgers verder toeneemt door de oplopende tekorten in de professionele zorg. Tegelijkertijd is ook berekend dat er in de toekomst een tekort aan mantelzorgers ontstaat. Het wordt een grote maatschappelijke uitdaging. Hopelijk levert de Ontdekdezorgweek dit jaar veel nieuwe zorgmedewerkers op!