Harrie-Jan Metselaars woont samen met zijn man Sjoerd Korsmit in het centrum. Door een spierziekte kan hij steeds minder zelf doen. Sjoerd is naast partner ook mantelzorger. Samen maken ze goede afspraken voor de toekomst. Op deze manier zorgen zij dat de zorg niet tussen de liefde in komt te staan. Ze zijn al 14 jaar gelukkig samen en willen dat zo lang mogelijk blijven.

Onmisbare hulp
“Als ik Sjoerd niet had, kon ik niet op mezelf wonen”, daarin is Harrie-Jan heel duidelijk. “Hij helpt met de boodschappen, met koken en met huishoudelijke taken. Ook gaat hij elk ziekenhuisbezoek met mij mee. Dan schrijft hij alles op wat er wordt besproken. Ik ben al met pensioen, terwijl Sjoerd nog volop werkt. Hij combineert de mantelzorg dus met zijn werk.”

Laat je ondersteunen
“Zijn werkgever houdt gelukkig rekening met de situatie”, vertelt Harrie-Jan. “Zo boden ze een cursus aan voor mantelzorgers die Sjoerd heeft gevolgd. Er zijn veel professionals die kunnen ondersteunen en helpen. Mantelzorgorganisaties natuurlijk, de huisarts of een maatschappelijk werker.” Ook de gemeente heeft regelingen die het werk van mantelzorgers kunnen verlichten.

Blijf leuke dingen doen
“Bij mantelzorg is het belangrijk om goed de grenzen te bewaken. Een mantelzorger raakt snel overbelast. Nu kijken we samen naar thuiszorg voor als ik in de toekomst meer zorg nodig heb. Onze huisarts zegt dat je geliefde nooit volledig je mantelzorger moet worden. Dan houd je ook nog genoeg energie over voor leuke dingen. Nu kunnen we zoveel mogelijk genieten. Afhankelijk zijn van een partner is lastig. Mijn tip is dan ook: wees eerlijk tegen elkaar en deel je emoties. Op die manier zorg je dat de zorg de relatie niet overneemt.”

Meer informatie over ondersteuning
Bent u zelf mantelzorger? Dan zijn er verschillende regelingen om u te ondersteunen, zoals een speciale parkeervergunning en verzekering, de mantelzorgpas en het mantelzorgboek. Of misschien kunnen vrijwilligers of professionals tijdelijk de taken overnemen als u even op adem wilt komen.

Meer weten

Bron: Krant Amsterdam
Foto: George Maas