Wat kom je tegen als je mantelzorgers ondersteunt? We vragen het Marloes Vermeulen, mantelzorgconsulent bij ABC Alliantie West. “Mantelzorgondersteuning is dealen met dilemma’s”, zegt ze.

Marloes verzorg het mantelzorgspreekuur in West. Soms is praten en luisteren al genoeg, weet ze. “Laatst bedankte een mantelzorger me voor een gesprek: ‘Het is zo fijn om met jou gepraat te hebben’, zei hij, ‘ik voel me een stuk beter!’.”

Regelwerk
Als maatschappelijk werker probeert ze mensen vaak zoveel mogelijk zelf te laten doen, maar bij mantelzorgers doet ze dat juist niet: “Die hebben het al zo druk! Ik neem graag wat regelwerk uit handen.”

Invloed
Soms kom ik schrijnende situaties tegen: “Dan laat een indicatie voor zorg op zich wachten, terwijl de zorg thuis eigenlijk niet meer vol te houden is en je ziet dat de partner op haar tandvlees loopt. Of de jonge vrouw die niet op het huurcontract kan worden bijgeschreven, nadat ze bij haar vader is ingetrokken om voor hem te zorgen… Daar heb ik geen invloed op, maar dat zou ik op zo’n moment graag willen.”

Samenwerking
Marloes werkt nauw samen met andere organisaties in de buurt. “Dat is belangrijk: je hebt elkaar nodig. Samen met een aantal organisaties én de huisartsenpraktijk hebben we het mantelzorgcafé georganiseerd. Dat is zo goed ontvangen! Daar gaan we dit jaar mee door.”