“Het is goed om heel breed na te denken: ‘Wat helpt in déze situatie, bij déze mensen, nú?’, zegt Thea Stomphorst, projectmedewerker bij Markant. “Er kunnen allerlei oplossingen zijn voor het zorgsysteem.”

Respijtzorg is officieel: vervanging van de mantelzorger. Thea: “Vaak denk je dan aan dagopvang voor de zorgvrager, of een vrijwilliger die thuis komt helpen, of logeeropvang. Maar er is veel meer wat een oplossing kan zijn voor het zorgsysteem. Sommige mensen knappen enorm op van een maaltijdservice. Dat kan net zo zijn met huishoudelijke hulp, boodschappendienst, klusjesmensen, burenhulp. Probeer als professional samen met zorgvragers en mantelzorgers te achterhalen wat mensen energie kost en waar iets te winnen valt.”

Mantelzorgers laten nadenken over de toekomst

Thea merkte in haar eerdere werk als thuiszorgmedewerker dat mantelzorgers vaak zelf niet merken dat ze steeds meer overbelast raken. “Ze zeggen zelf: ‘nou het gaat nog wel hoor’. En eigenlijk is het de kunst als professional om dan te zeggen ‘fijn dat het nog gaat, maar laten we alvast kijken naar de mogelijkheden als het niet meer gaat’. Passende oplossingen vinden is ook best ingewikkeld en neemt tijd. Het is net als met een hobby: je wilt bij de juiste club terechtkomen maar het duurt even totdat je een plek gevonden hebt waar je je thuis voelt, mantelzorgers stellen dat moment van zoeken uit totdat het echt niet meer gaat. De tip is dus: adviseer mensen al eerder, ga eens kijken, drink een kop koffie, vraag die indicatie vast aan. Dat blaast wat lucht in het systeem.”

Met wat extra hulp langer zelfstandig thuis

Mantelzorgers maken zich vaak zorgen dat de zorgvrager niet wil: geen extra hulp, niet naar dagopvang. Thea: “Het is begrijpelijk dat je je daar zorgen over maakt, maar uiteindelijk gaat het er om: als je geen extra hulp krijgt hou je het op een gegeven moment niet meer vol. Met iets meer ondersteuning kun je langer zelfstandig blijven wonen, en dat is het doel waar iedereen het meestal wel over eens is.”

Verzamelen van tips

Op de Markant website maken we een lijst met tips over respijtzorg en laagdrempelige ondersteuningsmogelijkheden. Heeft u nog tips? Laat het ons weten via info@markant.org.