MantelzorgNL onderzocht in 2021 en in 2019 hoe gemeenten hun mantelzorgers individueel waarderen, met een geldbedrag, cadeaubon, een attentie of niet. De mantelzorgwaardering blijkt gedaald te zijn, in 10% van de gemeenten is de waardering helemaal afgeschaft.

In 2015 kregen mantelzorgers nog een waardering van €200,- per jaar. Daarna werd de waardering een taak van de gemeenten en zijn er verschillen in hoe gemeenten omgaan met de waardering, blijkt uit het onderzoek van MantelzorgNL, de landelijke belangenvereniging van mantelzorgers. 
 
Dalende trend  
In 2021 waardeerde nog een derde van de gemeenten mantelzorgers met een geldbedrag, de hoogte van dit bedrag is gemiddeld €114,-. De helft van de gemeenten waardeert mantelzorgers met een waardebon of cadeaupas. De gemiddelde waarde daarvan is €61,-. In 7% van de gemeenten wordt een attentie uitgereikt, zoals een bloemetje of pakket met lokale producten, met een gemiddelde waarde van €20,-. Ook in duidelijk dat inmiddels in 10% van de gemeenten mantelzorgers geen individuele mantelzorgwaardering meer ontvangen. Op een kaart laat MantelzorgNL de waardering per gemeente zien. 
 
Amsterdam e.o. 
In Amsterdam is het mantelzorgcadeau in 2021 door bezuinigingen gestopt. Voorheen werd aan mantelzorgers een cadeaubon ter waarde van €20,- uitgereikt. Wel organiseert de gemeente op de Dag van de Mantelzorg activiteiten om mantelzorgers te bedanken voor hun inzet. Omliggende gemeenten, zoals Diemen en Over-Amstel waarderen mantelzorgers met een geldbedrag of bon t.w.v. respectievelijk €150,- en €75,-.

De hoop is gevestigd op nieuwe gemeenteraadsleden om het tij te keren. Zonder de inzet van nieuwe gekozen gemeenteraadsleden verwacht MantelzorgNL dat de jaarlijkse waardering voor mantelzorgers over 10 jaar niet meer zal bestaan. Juist terwijl in deze tijd steeds meer op mantelzorgers wordt geleund.

Lees ook het nieuwsbericht van MantelzorgNL