Zorg zoals thuis. Dat wil Markant bieden met een eigen Logeerhuis. In oktober 2021 opent de tijdelijke pilotlocatie in een pand van Cordaan, in afwachting van het echte Logeerhuis in De Pijp. Daar gaan in het najaar van 2022 de deuren open. “Ons Logeerhuis moet niet alleen een goed gevoel geven aan degene die bij ons komt logeren, maar ook aan de mantelzorger en andere familie van onze gast΅, vertelt algemeen manager Markant Karin de Roo.

Zorg zoals thuis
De mogelijkheid voor mantelzorgers om degene voor wie ze zorgen tijdelijk te laten logeren om even de handen vrij te hebben, is niet nieuw. Amsterdam biedt die mogelijkheid door bedden beschikbaar te stellen in verpleeghuizen. Maar daarvan wordt nauwelijks gebruik gemaakt. Reden voor Markant om te onderzoeken waarom dat zo is. Karin de Roo: “Door onderzoek kwamen we erachter dat mantelzorgers het niet fijn vinden om degene voor wie ze zorgen in een verpleeghuis onder te brengen. Iemand is gewend aan zorg thuis, dan is het leven in een tehuis een enorme omschakeling. Zeker voor iemand met dementie. Daarbij kun je niet vooraf een bed reserveren, die flexibiliteit is er niet. Zo kwamen wij op het idee om zelf een Logeerhuis op te richten. Eentje die niet alleen voldoet aan de wensen van de logés, maar ook aan die van de mantelzorgers.”

Tijdelijk en definitief onderkomen
Het nieuwe Logeerhuis staat aan de Tolstraat in De Pijp. Dat moet nog worden verbouwd om in het najaar 2022 open te kunnen gaan. Het wachten is op de vergunning. Om deze belangrijke service sneller te kunnen aanbieden, is er gezocht naar een tijdelijk onderkomen voor een pilot. Die is gevonden in het pand van Cordaan aan de Saskia van Uijlenburgkade. Daar komen 6 logeerkamers. In het definitieve pand zijn dat er 12.

In elke logeerkamer komen 2 bedden te staan. “Zo kan de mantelzorger samen met degene voor wie ze zorgen, blijven slapen”, verklaart Karin de Roo. “Een mantelzorger wil bijvoorbeeld de eerste nachten blijven slapen om de logé te laten wennen, bijvoorbeeld bij een langer verblijf. In sommige gevallen wil de mantelzorger de logé niet alleen laten, maar wel even de handen vrij hebben om overdag iets voor zichzelf te doen. En dan ’s avonds weer samen te zijn. Dat kan dus ook.”

Thuisgevoel
De opzet van het Markant Logeerhuis is dat niet alleen de logé zich prettig voelt, maar dat het verblijf de mantelzorger óók een goed gevoel geeft. Karin de Roo: “Het belangrijkst is dat we mensen een thuisgevoel geven. Dat ze zorg krijgen zoals ze dat thuis gewend zijn. En ook de leefstijl kunnen volgen die ze gewend zijn. Dat is bij een logeerbed in een verzorgingstehuis niet mogelijk, daar moet je mee in het schema van het huis. Bij ons kunnen mensen uitslapen als ze dat willen, of eten op een zelfgekozen tijd. We richten ons helemaal op de leefstijl en de wensen van de mensen zelf.”

Een ander groot voordeel van het Logeerhuis van Markant, is dat je vooraf een plek kunt reserveren. Bij de huidige logeerplekken in de verpleeghuizen kan dat niet. Daar moeten ook bedden beschikbaar blijven voor crisisopvang. “Je kunt tot 3 maanden van te voren een kamer in ons Logeerhuis reserveren”, vertelt Karin de Roo. “Dat stelt de mantelzorger in staat om dingen voor zichzelf te plannen, zoals een vakantie. Want dan weet je precies wanneer je opvang hebt voor degene voor wie je zorgt. En kun je met een gerust hart weg. Niet alleen omdat je een logeerplek hebt, maar ook omdat je weet dat we jouw logé zoveel mogelijk in zijn eigen leefwereld laten. De verzorging is zoals thuis, want mensen nemen hun eigen thuiszorg mee. Dus de zorg verhuist mee naar het logeerhuis en wij zorgen voor het welzijn. Mooier kun je het niet maken.”

Contact
Het Logeerhuis heeft nog geen eigen mailadres en telefoonnummer. Tot die tijd kunt u voor meer informatie of reserveringen terecht bij de projectleiders Lia van Dam en Karin de Roo, via een mail naar info@markant.org.

NOOT: De pilot van het tijdelijke Logeerhuis aan de Saskia van Uijlenburgkade duurde tot eind maart 2022 en is heden gesloten.

Vrijwilligers voor het Logeerhuis gezocht
Markant zoekt nog vrijwilligers voor het Logeerhuis aan de Tolstraat in De Pijp (opening najaar 2022). We hebben vrijwilligers nodig voor veel verschillende activiteiten, zoals voor:

  • Koken
  • Begeleiding bij uitjes
  • Begeleiding voor activiteiten
  • Wandelen
  • Vervoer

Wilt u actief bijdragen aan het succes van het Logeerhuis van Markant en mantelzorgers op deze manier helpen, meld u dan aan via info@markant.org