Eén overzicht met hulp en ondersteuning voor mantelzorgers, voor als de zorgtaken even te veel worden. Sinds 10 november (Dag van de Mantelzorg) kunnen mantelzorgers de online Mantelzorgtest doen. Een test met vervolgens een overzicht van hulp op maat om de zorg voor een naaste te verlichten. Alhoewel de 5 miljoen mantelzorgers in Nederland vrijwel altijd met liefde voor iemand zorgen, kan het soms ook zwaar zijn. Bijna een half miljoen mantelzorgers voelt zich zelfs overbelast. Om mantelzorgers te ondersteunen is de online Mantelzorgtest gelanceerd.

Overbelast
Mantelzorg kan heel fijn zijn, maar soms ook teveel worden. Uit een pilot van de Mantelzorgtest in drie Brabantse gemeenten blijkt dat mantelzorgers vooral ‘dingen regelen’, ‘huishoudelijke hulp’ en ‘verzorging’ als zwaar ervaren. Vereniging MantelzorgNL herkent dit beeld en bevestigt dat dit voor mantelzorgers in heel Nederland geldt.

Lokale ondersteuning
Wie op Mantelzorgtest.nl zijn mantelzorgtaken invult, krijgt inzicht, praktische tips en mogelijkheden voor hulp op maat om overbelasting te voorkomen. Gemeenten kunnen zich aansluiten bij het initiatief om de beschikbare ondersteuning en zorg lokaal beter inzichtelijk te maken. De Mantelzorgtest is ontwikkeld door zorgverzekeraar CZ met medewerking van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). De Mantelzorgtest wordt aangeboden door stichting Mantelzorgtest.

Doe de Mantelzorgtest
Ben jij mantelzorger en wil je inzicht in je zorgtaken en tips ter ondersteuning? Ga naar mantelzorg.nl/deeljezorg.nl. Daar kun je ook de Mantelzorgtest doen. Voor persoonlijk advies of een luisterend oor kun je ook met de Mantelzorglijn bellen op 030 – 760 60 55 of je vraag via Whatsapp stellen via 06 27 23 68 54.

Copyright: Brontekst Rijksoverheid