Jonge mantelzorghelden in de spotlight

Zorgende jongeren op de kaart tijdens de Week van de Jonge Mantelzorger – 6 juni t/m 10 juni.

Tijdens het uitgaan even heen en weer naar huis gaan om je vader op bed te leggen. Dat klinkt als een grap, maar is voor de 21-jarige Nikki wekelijkse werkelijkheid. Samen met haar broertje en zusje zorgt ze voor haar vader die MS heeft en weinig zelf kan.

Amsterdam vraagt aandacht voor jonge mantelzorgers zoals Nikki die zorg dragen voor- of opgroeien met een ziek familielid. Markant deed in 2014 onderzoek onder 391 Amsterdamse jongeren. De vraag: ‘groei jij op met of draag je zorg voor een ziek familielid?’ beantwoordde 54% van de jongeren met een ja. Dat is een verdubbeling van het landelijke gemiddelde van 1 op de 4 jongeren. Bewustwording rondom mantelzorg is dus essentieel. Daarom organiseert Markant samen met Youngworks (bureau voor jongerencommunicatie) voor de vierde keer ‘de Week van de Jonge Mantelzorger’ van 6 juni t/m 10 juni in Amsterdam.

Tijdens de week gaan jonge mantelzorgers, studenten, docenten en (onderwijs)professionals met elkaar in gesprek over het ondersteunen van jongeren in het combineren van school- en zorgtaken. Vijf Amsterdamse scholen doen mee aan de Week van de Jonge Mantelzorger. Zo wordt op scholen bijgedragen aan een klimaat waarin plek is voor jongeren die naast school zorgen voor een familielid.

 

poster