Het ondersteuningsprogramma “En nu jij!” helpt Amsterdamse jonge mantelzorger bij het (her)vinden van balans tussen het zorgen voor jezelf en het zorgen voor een ander. Waar jonge mantelzorgers voorheen konden kiezen uit een e-learning, live coaching of deelname aan contactgroepen, ligt de focus in 2021 meer op maatwerk. Dit betekent dat de e-learning komt te vervallen en er meer ruimte is voor de individuele ondersteuningsbehoefte. 

“En nu jij!”
‘En nu jij!’ helpt jongeren die opgroeien met zorg, deze jongeren noemen we jonge mantelzorgers. Omdat ze bijvoorbeeld een broer of zus hebben met een chronische ziekte of beperking, een vader of moeder met een psychische ziekte of ernstige verslaving, of een opa of oma die intensieve zorg nodig heeft en in de directe omgeving van het gezin woont. Door het opgroeien met zorg schieten school, sport en ontspanning er vaak bij in En nu jij!’ leert jongeren naar zichzelf te kijken en luisteren & stil te staan bij de vraag: ‘Hoe gaat het met mij?’ 

Ruimte om jezelf en je grenzen te leren kennen
Coaches Elsemieke Koole- Jongkind en Tessa Rademaker helpen de jongeren hierbij. “We bieden jongeren de ruimte om zichzelf en hun grenzen te leren kennen. Door jongeren in hun kracht te zetten komt de focus weer op hun eigen ontwikkeling te liggen. We houden het contact zo laagdrempelig mogelijk zodat de jongeren hun verhalen en zorgen kunnen delen. In de praktijk merken we dat de jongeren het fijn vinden om persoonlijk contact te hebben. We zien ook vaak terug dat ze hier uiteindelijk veel aan hebben (gehad).  

Meer aansluiting bij de behoefte van jongeren
Jongeren kunnen zelf kiezen welke vorm van ondersteuning zij prettig vinden. Ze kunnen kiezen uit live- of online coaching, contact via Whatsapp of deelname aan een contactgroep met leeftijdsgenoten die in een soortgelijke situatie zittenEr is veel mogelijk, samen met de jongere wordt gekeken wat het beste uitkomt. Hierdoor sluit het vernieuwde programma nog meer aan bij de behoefte van de jongeren en is er steeds meer en betere ondersteuning mogelijk“, aldus coach Tessa. 

Meer informatie of aanmelden? 
Ga naar www.ennujij.nl 

Deelname staat open voor jongeren van 10 tot ca. 25 jaar die in Amsterdam wonen of in Amsterdam naar school gaan of studeren. 

Het programma ‘En nu jij!’ is ontwikkeld door Markant in opdracht van de gemeente Amsterdam.