In Huizen zijn dit weekend twintig gezinnen uit Oekraïne opgevangen. Het zijn gezinnen die mantelzorg verlenen aan een gezinslid met een beperking. Zij hebben de extra hulp hard nodig, omdat de reguliere opvang vaak niet geschikt is.

Zorgorganisaties Cordaan (waar Markant onderdeel van is) en Sherpa hebben samen met woningbouwvereniging de Alliantie de handen ineen geslagen om de speciale opvang mogelijk te maken. Cordaan is al langer betrokken bij SOFT Tulip, een samenwerking van zorgaanbieders die sinds 2006 proberen Oekraïne te ondersteunen bij kwaliteitsverbetering van de zorg voor mensen met een beperking, ouderen en GGZ-problematiek.

Voor de opvang van de gezinnen is een leegstaand gebouw geschikt gemaakt en ingericht. Toeleveranciers van de organisaties dragen ook bij en hebben bijvoorbeeld bedden beschikbaar gesteld, linnengoed geleverd en de voorraadkasten gevuld. De verwachting is dat de gezinnen zo’n 6-8 maanden blijven. Ook tijdens hun verblijf kunnen de gezinnen op de nodige steun rekenen. SOFT Tulip zoekt naar meer opvanglocaties voor deze gezinnen, ook bij particulieren.

SOFT Tulip blijft ondertussen gezinnen in de Oekraine steunen die daar zijn gebleven of niet weg kunnen. Dat doen ze met advies en financieel. Het is mogelijk om SOFT Tulip te ondersteunen door middel van een donatie. Het Iban-rekeningnummer van de Stichting SOFT Tulip, Den Haag, is NL32 FVLB 0699610001. Geld is nu heel hard nodig om de projecten in bijna alle grote steden in Oekraïne te ondersteunen. Je bijdrage komt dus direct bij de mantelzorg-gezinnen in en uit Oekraïne terecht.

Meer informatie vind je op softtulipforukraine.nl en softtulip.nl/for_ukraine/