Vanaf 1 januari veranderen de regels van het Aanvullend Openbaar Vervoer in Amsterdam. Het AOV wordt alleen beschikbaar voor Amsterdammers die daar echt van afhankelijk zijn. Bijvoorbeeld omdat zij een beperking hebben. Ook kunnen zij nog maximaal 1.500 kilometer per jaar reizen met de AOV-pas. Voor Amsterdammers die hulp nodig hebben om te (leren) reizen met het openbaar vervoer is een OV-coach beschikbaar. Samen met de coach kunnen ze OV routes oefenen.

Wie nu een AOV-pas heeft, raakt hem niet kwijt. Wel gaat het maximale aantal kilometers naar 1.500. U krijgt automatisch een bericht als u de 1.250 kilometer nadert. Voorheen kon iedereen die 75 werd, AOV aanvragen. Dat verandert nu. Als u na 1 januari 2022 75 jaar wordt, krijgt u alleen nog een pas als u een beperking hebt.

Brief

Iedereen die in 2021 een AOV-pas heeft en met RMC reist, krijgt een brief met alle informatie op een rij. Bel de Wmo Helpdesk als u vragen hebt. Het gratis telefoonnummer is 0800 0643. De Wmo helpdesk is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur. U kunt ook kijken op amsterdam.nl/aov of langsgaan bij het Sociaal Loket bij u in de buurt.

Niet meer betaalbaar

Het AOV is in de huidige vorm op de lange termijn niet meer betaalbaar voor de gemeente. Dat komt onder andere omdat er steeds meer Amsterdammers van 75 jaar en ouder zijn. En omdat ouderen steeds langer zelfstandig blijven wonen. Amsterdam wil daarom dat alleen mensen die er echt afhankelijk van zijn, gebruikmaken van het AOV.

OV-Coach

Voor Amsterdammers die hulp nodig hebben om te (leren) reizen met het openbaar vervoer is een OV-coach beschikbaar. Samen met de coach oefent u uw route. Vraag de gratis OV-coach aan via ov-coach.nl, bel 020 308 45 00 (gratis) of mail naar ov-coach@mee-az.nl.

Brontekst : Gemeente Amsterdam