Recept uit het boek ‘Klein geluk voor de mantelzorger’ van Maria Grijpma en Inge Jager

Behoefte aan: rust, inzicht, contact
Tijdsduur: hangt ervan af

Familie… een lastig onderwerp. Je kunt van elkaar houden, maar je kunt je ook vreselijk over hen opwinden en met moeite je sociale verplichtingen voldoen. Daar kunnen 1001 redenen voor zijn. Iedere familie heeft wel manieren gevonden om wel of niet intensief met elkaar om te gaan, om het leven wel of niet te delen. En meestal er is een balans gevonden die (redelijk) goed is voor iedereen. Maar dan wordt er iemand ziek en hulpbehoevend. Dan staat ineens alles op zijn kop. Want de zoon die ver weg woont, is wel degene die het vaakst komt. De dochter die om de hoek woont, heeft een gezin met kleine kinderen en is aan het scheiden. Haar hoofd loopt om. En dan is er nog een zoon in Amerika. Ondertussen wordt moeder (85) dementerend en wordt vader (87) ouder en is paniekerig. Hoe moet dit allemaal nu ze nog in hun eigen huis wonen en iedereen aan ziet komen dat dit niet meer gaat?

Alle verhalen zijn anders, maar overal moet familie met elkaar overleggen. De familieleden moeten taken verdelen, mantelzorg verlenen en het eigen thuisfront ook nog draaiend houden. Vaak gaat dat soepel, maar soms ook helemaal niet. Als de druk oploopt, omdat er ineens meer zorg nodig is, kunnen ergernissen en verwijten ontstaan. Dan is het hek van de dam en gaat er erg veel tijd zitten in gedoe. Daarom hier een recept om blij te zijn met de onderlinge verschillen, om constructief samen te werken en met elkaar de klus te klaren. Zo kan een periode die in eerste instantie last oplevert, zelfs de familieband verstevigen.

Recept: 

  1. Beleg een familievergadering (desnoods mensen van ver via skype erbij).
  2. Breng in kaart welke personen van de familie beschikbaar zijn voor mantelzorg.
  3. Beschrijf achter elke naam de kwaliteiten van die persoon. Bijvoorbeeld Ans kookt graag, Jaap uit Amerika is goed in administratie, Bert spreekt de taal van de hulpverleners.
  4. Elke persoon geeft ook aan hoeveel tijd hij/zij per week ter beschikking heeft.
  5. Bespreek ieders grenzen en onmogelijkheden en respecteer dat van elkaar.
  6. Maak dan met elkaar een plan voor de komende weken.
  7. Wees creatief! De zoon in Amerika kan misschien een week komen om achterstallige administratie weg te werken. Ondertussen bekijkt Bert tehuizen en kookt Ans twee maal per week een extra portie voor haar ouders.
  8. Bespreek wie contactpersoon is voor de huisarts en de thuiszorg. Bespreek met hen eerlijk welke hiaten jullie niet kunnen invullen en wat jullie wel kunnen doen.
  9. Waardeer elkaar om je verschillende kwaliteiten en inbreng.
  10. Hoe hou je elkaar op de hoogte? Via mail, een blog, telefoon, een digitale planner, een familieschrift in huis?
  11. Vergeet niet om de bijeenkomst af te sluiten met goed eten en drinken.

Ik heb als verpleegkundige gewerkt bij een man die tot zijn dood door zijn kinderen begeleid werd. Elk weekend logeerde één van de vier kinderen bij hem, door de week werd hij verzorgd door de thuiszorg. Iedereen hield elkaar op de hoogte met een familie-app en de taken waren goed verdeeld. Toen hij slechter werd, kwamen ze vaker. In volle harmonie verzorgden ze hun vader samen met de verpleging en allen waren aanwezig toen hij stierf. Indrukwekkend hoe deze familie met elkaar samenwerkte.’ (Maria, verpleegkundige.).

www.expertisecentrumfamiliezorg.nl
Begeleiding en ondersteuning bij communicatie rondom de zorgsituaties in families.

www.memorieplan.nl
Een handige digitale agenda voor een hulpnetwerk om bezoek, taken en afspraken te plannen.

Lezen: C. van den Kommer, Handboek voor mantelzorgers van nu.

Lezen: Paul Teunissen, In de beste families.

Het boek ‘Klein geluk voor mantelzorgers’ van Maria Grijpma en Inge de Jager is te koop in de boekhandel. Meer informatie over het boek: http://www.kleingeluk.nu/