“De dood. Praat erover. Niet eroverheen.” Dat is de titel van de SIRE-campagne die deze week is gestart. Ruim 1 op de 3 mensen praat nooit over de dood. En dat moet veranderen.

 

Aanleiding voor de campagne is dat 54% van de Nederlanders aangeeft niet genoeg gesproken te hebben over de dood met iemand die er nu niet meer is. Het niet (genoeg) praten over de dood met een naaste, kan spijt achteraf veroorzaken en de verwerking bemoeilijken. SIRE zet de campagne in om mensen te stimuleren meer over de dood te praten. Of het nu gaat met praten met je naasten over de dood of met mensen die rouwen. Erover praten verbindt en verrijkt en verbetert zo de kwaliteit van leven. 53% van de mensen zegt dat een gesprek over de dood waardevol is en rust geeft.

De afdeling van Markant voor vrijwillige palliatieve terminale zorg (vptz) ervaart dit ook. Vptz zet vrijwilligers in bij mensen in de laatste levensfase. Voor extra support voor degene die niet lang meer heeft en soms ook om de naasten te ontlasten. Niet zelden blijkt dat er zelfs in de laatste levensfase niet gesproken wordt over de dood. De vrijwilligers worden speciaal getraind om te kunnen omgaan met mensen die op korte termijn met de dood te maken krijgen. Zoals een van de vrijwilligers vertelt: “Vaak durven mensen ook meer te vertellen aan de vrijwilliger, die is onbevooroordeeld. Je kent elkaar nog maar net dus je begint allebei op nul. Mensen laten eerder angsten en geheimen zien die ze niet durven te delen met de arts of familie.”

De televisie- en radiospots uit deze campagne kun je zien en horen op de site van SIRE.

Het is best lastig om te bedenken wat je moet zeggen tegen iemand die niet lang te leven heeft, om tegen iemand die net een dierbare heeft verloren. Op deze site vindt u suggesties voor openingszinnen om het gesprek aan te gaan of om op iemand te reageren.

Misschien bent of kent u iemand in de laatste levensfase en zou u iemand willen inschakelen als ondersteuning, of als bemiddelaar bij het gesprek over de dood. Neem dan contact op met Vptz Amsterdam.
Klik hier voor een aanvraag voor een vptz-vrijwilliger.