Op 1 april 2021 gaat de kaartenactie ‘Bedank uw mantelzorger’ voor het vijfde jaar op rij weer van start. Met de actiekaart kunnen Amsterdammers hun mantelzorger persoonlijk bedanken voor alle hulp en ondersteuning. De mantelzorger krijgt de persoonlijke noot én een VVV-bon per post toegestuurd. Beroepskrachten in zorg en welzijn kunnen bij Markant actiekaarten opvragen om aan cliënten uit te reiken. 

Dit jaar vindt voor de vijfde keer de kaartenactie ‘Bedank uw mantelzorger’ plaats. Met de actie kunnen Amsterdammers die chronisch ziek, psychisch ziek of dement zijn, een familielid of naaste bedanken voor de zorg die zij geven. “Mantelzorgers weten vaak wel dat iemand blij is met de hulp en zorg, maar een handgeschreven bedankje kan een mantelzorger veel goed doen!” weet Jolijn de Leeuw, van Markant. Zij zag hoe de afgelopen jaren het aantal mantelzorgers toenam dat met de kaartenactie werd bereikt: in 2017 kregen zo’n 700 mantelzorgers een kaartje met VVV-bon in de bus; in 2018 waren dat er al 800 en in 2019 waren het er maar liefst 1000. In 2020 liep het aantal iets terug, vanwege corona omstandighedenDit jaar hoopt Markant weer meer mantelzorgers met de actie te bereiken. 

Nieuwe energie en blijdschap 
Een bedankje van degene die zorg ontvangt kan veel betekenen voor de mantelzorger en nieuwe energie geven. Mantelzorger Anne was blij verrast door het kaartje dat zij van haar moeder ontving: “Lieve dochter jij bent mijn steun en toeverlaat in deze gekke tijd. Wat ben ik toch blij dat je altijd voor me klaarstaat en zoveel regelt naast je eigen drukke bestaan”. Anne: “Ik zorg met plezier voor mijn moeder, een bedankje sterkt mij alleen maar meer om de zorg voor mijn moeder zo lang moeilijk vol te houden. 

Oproep aan beroepskrachten in zorg en welzijn 
Markant roept beroepskrachten in zorg en welzijn op om actiekaarten bij Markant op te vragen en onder cliënten te verspreiden. Dat kan door te bellen met Markant (T 020 886 88 00). Jolijn de Leeuw licht toe: “Het enige wat u hoeft te doen, is de actiekaart aan de cliënt aan te bieden (fysiek of telefonisch) en hem/haar uit te nodigen om met de actiekaart zijn/haar mantelzorger te bedanken. Wij zorgen er vervolgens voor dat de mantelzorger de persoonlijke noot en de VVV-bon per post ontvangt.” 

Meer informatie  
Voor meer informatie over de kaartenactie kunt u contact opnemen met Markant T 020 886 88 00 of naar www.markant.org/kaartenactie. 

Deze actie wordt mogelijk gemaakt door de gemeente Amsterdam. De actie loopt van 1 april t/m 30 juni 2021. VVV-bonnen worden naar mantelzorgers verstuurd zolang de voorraad strekt.