In het kader van de Week van de jonge mantelzorger (1-7 juni) was Markant op 1 en 2 juni op meerdere plekken in de stad te vinden met een ijscokar. Onze medewerkers gingen in gesprek met jongeren over het zorgen voor een familielid. 

Op een laagdrempelige manier in contact komen met jongeren. Dat is de bedoeling van de straatacties. Door het gesprek aan te gaan, bleken veel jongeren zelf zorg te dragen voor iemand in het gezin of kende zij wel een leeftijdsgenoot in deze situatie. Eén op de vier jongeren is een jonge mantelzorger, maar beseffen dat vaak zelf niet. Jonge mantelzorgers kregen een voucher voor een speciale filmmiddag op 25 juni aanstaande.

Met de landelijke campagneweek “Niet te missen” in de Week van de jonge mantelzorger wordt aandacht gevraagd voor deze jongeren. Vaak beseffen jonge mantelzorgers en mensen uit hun omgeving niet dat zij opgroeien in een situatie die anders is dan die van de meeste mensen. Het zorgen voor een ouder, broer, zus of ander familielid lijkt voor hen vanzelfsprekend en verloopt vaak vanzelf. Zij helpen bijvoorbeeld mee in de fysieke zorg, hebben extra huishoudtaken en helpen met het regelen van de zorg. Daarnaast maken zij zich op jonge leeftijd ook meer zorgen dan leeftijdsgenoten en missen ze zelf soms de nodige zorg en aandacht. Kun je je nog wel goed genoeg concentreren op school als je zusje in het ziekenhuis ligt? Of moet je soms afspraken met vrienden afzeggen omdat je moeder niet alleen thuis kan zijn?

Markant heeft een speciaal programma voor jonge mantelzorgers: En nu jij! Hier kunnen jongeren 1-op-1 coaching krijgen. Ook geven we voorlichting op scholen en workshops in de klas. Kijk op deze pagina waar jonge mantelzorgers in Amsterdam nog meer terecht kunnen voor ondersteuning.